15:11 / 04.05.2020.

Autor: HINA/HRT

Grci pohitali frizerima, u cvjećarnice i na plaže

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Grci se napokon mogu ošišati, kupovati knjige i cvijeće pa čak i otići na plažu nakon šest tjedana strogih ograničenja uvedenih u borbi protiv koronavirusa.
Grci se napokon mogu ošišati, kupovati knjige i cvijeće pa čak i otići na plažu nakon šest tjedana strogih ograničenja uvedenih u borbi protiv koronavirusa.

Policija provjerava autobuse, podzemnu željeznicu i trgovine kako bi se uvjerila nose li građani obvezne zaštitne maske i poštuju li socijalnu distancu. Dezinficiraju se autobusna stajališta i drugi javni prostori.

- Popuštanje karantene je pozitivan korak, porast će moral, ali uvijek uz nošenje maski", rekao je Efi Kranikolaou koji je došao frizeru.

Grci više ne moraju tražiti dozvolu za odlazak u trgovinu ili na rekreaciju.

U Ateni i drugim gradovima povećan je promet i nastali su brojni redovi ispred prodavaonica električnih uređaja. U crkvama se manji broj vjernika može moliti i zapaliti svijeću, ali se mise nisu još počele služiti.

Premijer Kiriakos Micotakis održao je razgovor licem u lice s novom grčkom predsjednicom Katerinom Sakelaropoulou o "prijelazu Grčke u novu fazu". Grčkog predsjednika bira parlament i funkcija je samo ceremonijalne naravi.

- Danas počinjemo popuštati uvedene stroge mjere, rekao je premijer predsjednici u predsjedničkoj palači. Nisu nosili maske, ali je Micotakis rekao da "sada moramo biti dvostruko oprezniji".

U Grčkoj, zemlji s 11 milijuna stanovnika, zabilježeno je 2.626 slučajeva covida-19. Umrlo ih je 144, puno manje nego u drugim europskim zemljama.

Manje prodavaonice poput cvjećarnica i knjižara ponovno se otvaraju, a otvaranje škola, restorana i kafića očekuje se kasnije u svibnju. Hoteli se otvaraju 1. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!