Grčić: Jesen će biti teška, novac iz EU nam treba

18.07.2020.

19:58

Autor: Tema dana/IMS/HRT

default error photo
Predsjednik Europskog vijeća Charlesa Michela predstavio je novi prijedlog za sporni paket oporavka EU u pokušaju da prevlada nesuglasice između zemalja članica koje danas na sastanku pokušavaju postići dogovor.
Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel predstavio je novi prijedlog za sporni paket oporavka Europske unije u pokušaju da prevlada nesuglasice između zemalja članica koje na sastanku pokušavaju postići dogovor.

Razvlačenje nije dobra poruka za financijska tržišta

Karlo Ressler
 (HDZ) kazao je da je EU u krizi uzrokovanoj pandemijom te joj je stoga potrebna snažna reakcija cijele Europske unije.

- Proces donošenja takve odluke propisan je ugovorima. Potrebno je postići  dogovor na razini Europskog vijeća, a nakon toga je potrebna suglasnost i Europskog parlamenta. No itekako je važno reći, da bez obzira što se radi o asimetričnoj krizi, onoj u kojoj su posljedice bile različite za različite države članice EU-a, odgovor za sve njih mora biti snažan. Vjerujem da će ili ovoga vikenda ili kasnije u srpnju doći do dogovora koji će pružiti snažan i ambiciozan paket investicija u Europu, kazao je Ressler.

Branko Grčić (SDP) izjavio je da prognoze od prije nekoliko dana govore da će "Hrvatska pasti nešto više nego što je bilo prethodno procijenjeno", odnosno malo manje od 11%. Smatra da će se stvarni rezultat vidjeti tek početkom iduće godine.

- Minus je velik i novac nam treba. Gospodarstvo se suočava s ozbiljnim problemima. Neke tvrtke se zatvaraju. Toga će biti još. Jesen će biti jako teška. Koronakriza se nastavlja i pitanje je kojim tempom  će se odvijati, kazao je Grčić.

Naglašava da je bitno da hrvatske banke "koje imaju likvidnost na računima, moraju biti društveno odgovorne da podrže gospodarstvo u teškim uvjetima".

- Bit će problema i s plaćama, mirovine su ionako male, a troškovi su uvećani zbog krize. Vrlo je bitno kombinirati i domaće financijske izvore, ali i one iz Europe, dodao je. 

Govoreći o "štedljivim državama" u EU, Ressler je rekao kako je jasno da je "različita perspektiva onih država, koji za razliku od Hrvatske, iz europskog proračuna ne izvlače više sredstva, nego ga uglavnom uplaćuju".

- Ono što pokušavamo naglasiti je da je potreban snažan odgovor za cijelu Europu, da je nemoguće ostvariti pravi ekonomski oporavak samo za dio Europe. Potrebno je osigurati dovoljno sredstava za jedan uravnoteženi razvoj, kazao je Ressler.

Grčić je kayao da bi npr. Hrvatskoj, odnosno državama koje su "neto primateljice", bilo dobro da se dogovori što veći udio bespovratnih sredstava.

- No pregovori su teški. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron izdvojili su se i nastoje izdefinirati u kojem će smjeru ova rasprava dalje ići. Očigledno je da su "neto uplatitelji" ili "škrte države" oprezni kod donošenja konačne odluke, kazao je Grčić.

Grčić: Trebamo svi zajedno iznjedriti jednog ili najviše dva kandidata za predsjednika SDP-a

Urednik i voditelj emisije "Tema dana" pitao je Grčića je li SDP izgubio mlade iz fokusa. On je pak potvrdio, ali i dodao da to nije "problem od jučer".

- To je jedan prostor u kojem moramo promijeniti politiku i probati se približiti više mladima, kazao je i dodao da se SDP definitivno "treba restartati".

Odgovarajući na pitanje bi li podržao Peđu Grbina za predsjednika SDP-a, rekao je kako se zalaže za to da se "svi okupe i iznjedre jednog dobrog kandidata, najviše dva".

- Izvanredna je situacija u SDP-u i na taj način moramo promišljati. Grbin je svakako jedan od izuzetno kvalitetnih kandidata. On je to pokazao u dosadašnjem radu, a kako će dalje stvari ići, to ćemo vidjeti, rekao je Grčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!