18:19 / 03.06.2021.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Grčka: Cijepljenje protiv COVID-a u izbjegličkim logorima

Cijepljenje u migrantskom kampu

Cijepljenje u migrantskom kampu

Foto: Alkis Konstantinidis / REUTERS

Tražitelji azila u Grčkoj stajali su u redu u četvrtak kako bi dobili cjepivo protiv koronavirusa jer su grčke vlasti počele cijepiti migrante u izbjegličkim logorima.

Vladu, koja je cijepljenje šire javnosti počela u siječnju, skupine za zaštitu prava kritizirale su zbog sporog uključivanja tražitelja azila, kojima prijeti opasnost u prenapučenim logorima u kojima su sanitarni uvjeti loši i fizički razmak nemoguć. Na pet grčkih otoka u blizini Turske boravi oko 12.100 tražitelja azila, a oko 9.400 njih živi u službenim izbjegličkim logorima, prema agenciji Ujedinjenih naroda za izbjeglice UNHCR-u.

Cijepljenje je počelo na otocima Lesbosu, Chiosu i Samosu jednokratnom dozom Johnson & Johnson, rekao je Anastasios Chatzis, dužnosnik Nacionalne organizacije za javno zdravstvo.

- Imamo cjepiva, imamo osoblje, raspoloženje je pozitivno. Pred nama je dug, ali dobar put i nadamo se da će sve proći u redu, rekao je Chatzis iz Lezbosa.

Nikos Babakos, voditelj izbjegličkog logora Lesbos, rekao je da će se ondje provesti cijepljenje kako se ne bi opteretile otočne zdravstvene usluge.

- Nastavljamo obavještavati ljude kako bismo mogli cijepiti što veći broj, rekao je.

Oko 15 posto ljudi u logorima do sada je izrazilo interes za cijepljenjem, a oko 30 postoje već je preboljelo covid-19, rekao je za atensku novinsku agenciju glavni tajnik ministarstva migracija Manos Logothetis.

U Grčkoj, državi s oko 11 milijuna stanovnika, više od 35 posto stanovništva primilo je barem jednu dozu, objavila je vlada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!