09:02 / 16.10.2019.

Autor: T.D./Hina

Grčka dobila svoj prvi krematorij

Foto: Grčka/Pixabay

Foto: Grčka/Pixabay

Foto: - / -

Prethodni pokušaji lokalnih vlasti diljem Grčke da izgrade nešto slično, uključujući u Ateni i Solunu, propali su zbog protivljenja Crkve.
U Grčkoj je napokon otvoren prvi krematorij, nakon desetljeća protivljenja moćne Grčke Pravoslavne Crkve koja vjeruje da je kremiranje nepoštivanje tijela.

Krematorij u Ritsoni, 80 kilometara sjeverno od Atene, izgradila je privatna tvrtka za četiri milijuna eura. Svi prethodni pokušaji lokalnih vlasti diljem Grčke da izgrade nešto slično, uključujući u Ateni i Solunu, propali su zbog protivljenja Crkve.

- Ovo što vidite ovdje rezultat je napora koji su počeli još 1996., kazao je novinarima Antonis Alakiotis, član upravnog odobra krematorija u Ritsoni.

Krematorij je počeo s radom i prije službenog predstavljanja javnosti pa je ondje već obavljeno 30 kremacija.

Premda je kremiranje u Grčkoj ozakonjeno 2006. godine, postupci se nisu mogli provoditi zbog žestokog protivljenja Pravoslavne Crkve. Godine 2012. mjesni je biskup blokirao plan gradnje krematorija u gradiću Markopulu, blizu Atene.

Prije pet godina Crkva je formalno zabranila vjerske obrede pokojnicima koji se kremiraju.

- Crkva ne prihvaća spaljivanje tijela jer je ono hram Duha Svetoga. Svatko tko izrazi namjeru da se kremira potvrđuje svoje odvajanje od Crkve i stoga nema pravo na vjerski obred, priopćeno je tada.

Grcima je dosad najbliži krematorij bio u Bugarskoj.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!