"Grčka i Malta zaostaju u zamrzavanju ruske imovine"

11.01.2023.

17:56

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Yves Herman / REUTERS

Grčka i Malta zaostaju za drugim članicama Europske unije u zamrzavanju ruske imovine koja je sankcionirana zbog ruske invazije na Ukrajinu u vrijeme dok Unija razmatra korištenje te imovine kako bi pomogla Kijevu, prema dužnosniku EU-a i internom dokumentu, piše Reuters.

U zemljama EU-a do sada je zamrznuta ruska imovina u vrijednosti od 20,3 milijarde eura. Imovinu vrijednu više od milijardu zamrznule su talijanske, irske, francuske, španjolske, njemačke, belgijske, luksemburške i austrijske vlasti. Skoro svaka druga zemlja EU-a zamrznula je imovinu vrijednu najmanje više milijuna eura, prema dokumentu Europske komisije koju je vidio Reuters.


Grčka i Malta brane svoje postupke po pitanju sankcija. Grčka je potvrdila da je obavijestila blok o zamrzavanju imovine u vrijednosti od 212.000 eura, a Malta je rekla da je zamrznula rusku imovinu u vrijednosti od 147.000 eura.


- To je pomalo iznenađujuće, rekao je anonimno dužnosnik EU-a.


- Ili nemaju puno ili ne rade svoj posao ili su nešto napravili, a nas nisu o tome obavijestili, iako su mogli, dodao je.


Grčki dužnosnik kaže da je u spomenutoj cifri uključena sva imovina koju je Atena identificirala na temelju popisa sankcija EU-a.


- Grčko investicijsko okruženje ne pogoduje priljevu ruskog kapitala i off-shore kompanija, dodao je dužnosnik.


Glasnogovornik malteške vlade također je potvrdio navod o zamrznutoj ruskoj imovini.


- Imovina je zamrznuta ili rasprodana prema sudskim odlukama, dok su prihodi zamrznuti zbog suradnje Malte s drugim europskim jurisdikcijama, kazao je.


Odbio je odgovoriti hoće li Malta zamrznuti dodatna sredstva po postojećim sankcijama.


Podrška Ukrajini


Na popisu sankcioniranih osoba EU-a zbog invazije na Ukrajinu je 1300 osoba i 120 entiteta. EU će ove godine razmatrati moguće korištenje zamrznutih ruskih sredstava kako bi pomogla obnovi Ukrajine. U tom bi slučaju na stolu bila i 300 milijardi eura vrijedna imovine ruske središnje banke u Europi. 


Komisija je prošle godine predložila ulaganje imovine i predaju prihoda Ukrajini. Na taj bi se način imovina mogla vratiti vlasnicima ako se sankcije ukinu. Takav bi postupak bio bez presedana pa su neke države članice izrazile zabrinutost zbog mogućih tužbi.


EU također radi na tome da zaobilaženje sankcija postane kazneno djelo u državama članicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!