Grčka je spremna prijevremeno krenuti s COVID-putovnicama kako bi spasila sezonu

28.05.2021.

14:10

Autor: Hina/HRT/D.S.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis

Foto: Louiza Vradi / REUTERS

Kako bi privukla turiste i spriječila da i drugu sezonu za redom turistički sektor stagnira, Grčka je spremna koristiti COVID-putovnice prije nego ih EU 1. srpnja službeno pusti u promet.

Prošli tjedan Vijeće Europe i Europski parlament usuglasili su se oko korištenja COVID-putovnica, odnosno digitalnih zelenih potvrda, te se očekuje da će Europski parlament na plenarnoj sjednici u drugom tjednu lipnja usvojiti zakon o njihovu korištenju što bi trebalo započeti 1. srpnja.


Više od deset zemalja EU-a, uključujući Francusku i Španjolsku, složile su se da će testirati sustav COVID-putovnica prije njegova pokretanja.


Grčka je među prvima zagovarala korištenje COVID-putovnica, kako bi smanjila ograničenja putovanja i kako bi turistički sektor konačno oživio i pomogao izvlačenju zemlje iz krize.


Grčka je spremna započeti s korištenjem digitalnih certifikata i prije 1. srpnja, rekao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis na predstavljanju COVID-putovnica u petak, te je pozvao države članice da poštuju rokove i tako olakšaju putovanja tijekom nadolazeće ljetne sezone.


COVID-putovnica bit će u formi QR koda, na pametnom telefonu ili na papiru, pomoću kojega će službe vrlo jednostavno moći utvrditi status osobe. Služit će kao dokaz da je osoba ili cijepljena, ili ima negativan rezultat nedavnog testiranja ili pak ima prirodni imunitet nakon oporavka od COVID-a. 


- Veoma je jednostavno, to su sve one informacije koje država treba da bi primila putnika bez nametanja dodatnih ograničenja, rekao je Mitsotakis.


Grčka na turizmu bazira petinu svoga gospodarstva. U 2020. godini imala je samo sedam milijuna turista i četiri milijarde eura prihoda od turizma, u odnosu na rekordnih 33 milijuna posjetitelja i 18 milijardi eura prihoda u 2019.


Ove godine očekuje se da će broj dolazaka doseći 50 % dolazaka iz 2019.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!