10:56 / 21.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Grčka počinje turističku sezonu polovicom lipnja

Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Foto: - / REUTERS

Turističko razdoblje počinje 15. lipnja kada se mogu otvoriti sezonski hoteli.
Grčka turistička sezona započet će idućeg mjeseca, dok će međunarodne čarter linije za popularne destinacije biti uspostavljene u srpnju, kazao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

- Sve o koronavirusu

- Turističko razdoblje počinje 15. lipnja kada se mogu otvoriti sezonski hoteli. Napravimo ovo ljeto epilogom (korona) krize, poručio je Mitsotakis u srijedu u televizijskom obraćanju.

Pandemija koronavirusa prijeti turističkoj industriji koja je ključna za grčku ekonomiju. Prethodno su ministri turizma EU-a postigli dogovor da "učine što god je potrebno za brz i potpun oporavak europskog turizma". Mitsotakis je poručio da je Grčka pokazala, adekvatnom kontrolom pandemije, da je "jamac sigurnosti, vjerodostojnosti i zdravlja".

- To je sjajna reputacija, kazao je grčki premijer, dodajući da je zemlja omogućila "higijenski štit u svakom turističkom mjestu, što je naša strast koju uvijek inspirira Zeusova Xenia (gostoprimstvo)".

Smanjen PDV na sav prijevoz

Grčka je vrlo uspješno upravljala pandemijom te je koronavirus potvrđen kod samo 2850 osoba, uz 166 smrtnih slučajeva.

- Pobijedit ćemo u ekonomskom ratu, kao što smo pobijedili u zdravstvenoj bitci, kazao je Mitsotakis.

- Kako bi potaknula turizam, Grčka privremeno smanjuje PDV na sav prijevoz: letove, putovanja autobusom i vlakom - s 24 posto na 13 posto, dodao je premijer.

Grčka je najavila da će omogućiti turistima test na koronavirus, ali zasad nisu jasni detalji te ideje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!