Grčka pojačava zaštitu građana od visokih cijena energije

06.05.2022.

11:46

Autor: I.Z./HRT/Hina

Grčka pojačava zaštitu građana od visokih cijena energije

Grčka pojačava zaštitu građana od visokih cijena energije

Foto: - / Shutterstock

Grčka planira novi paket mjera vrijedan 3,2 milijarde eura kako bi ublažila pritisak visokih cijena energije na budžet kućanstava, izjavio je danas ministar financija Christos Staikouras.

Kao i mnoge druge zemlje, i Grčka je prošle godine bilježila snažan rast cijena plina, struje, goriva i hrane zbog vala potražnje za energentima koji je pokrenuo oporavak gospodarstva od pandemijske krize.

U ovoj godini rast cijena dodatno je ubrzao zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Atena od prošlog rujna subvencionira dio troškova struje i plina, a ponudila je i jednokratnu potporu ranjivim skupinama građana u ukupnom iznosu od četiri milijarde eura.

Ministar financija najavio je danas novi paket potpora, koji će se tek dijelom financirati iz državnog proračuna.

- Ukupni je trošak mjera 3,2 milijarde eura, a teret za proračun iznosit će 1,1 milijardu eura, rekao je Staikouras na brifingu za novinare.

Premijer Kyriakos Mitsotakis jučer je obećao na državnoj televiziji da će vlada nadoknaditi 60 posto povećanja cijena struje u proteklim mjesecima.

Atena je energetskim tvrtkama uvela porez od 90 posto na dobit koja znatno premašuje prošlogodišnji prosjek.

Država će tim novcem financirati potporu kućanstvima, u maksimalnom iznosu od 600 eura.

Građani s prihodima do 45.000 eura godišnje mogu podnijeti zahtjev za potporom za razdoblje od prosinca do svibnja.

- Vlada također radi na odvajanju cijena energije od računa građana za struju, naglasio je grčki premije koji se početkom travnja založio za tu mjeru i na razini EU-a.

- Bilo bi dobro da je EU u rješavanju energetske krize bio jedinstven kao tijekom pandemije, spočitao je Mitsotakis Bruxellesu.

- Jedva čekamo da spori europski prekooceanski brod promijeni kurs, zaključio je grčki premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!