13:22 / 04.03.2021.

Autor: P.F./HRT

Grčka: procjenjuju se štete

Štete od snažnog potresa u Grčkoj

Štete od snažnog potresa u Grčkoj

Foto: Thanos Floulis / Reuters

Dan nakon snažnog potresa u središnjoj Grčkoj magnitude 6,3 prema Richteru u kojem je ozlijeđeno najmanje 11 osoba, stručnjaci procjenjuju štetu.

Stanovnici mjesta Damassi i Mesochori, oko 240 kilometara sjeverno od Atene, proveli su noć izvan svojih domova, a službe civilne zaštite postavljaju šatore na lokalnom stadionu kako bi osigurale privremena skloništa. Za prihvat stradalih otvoreno je i pet hotela u obližnejm gradu Trikali i glavnom gradu regije Larissi.

Naknadna podrhtavanja, neka jača od 5 pogodila su područje nakon najsnažnijeg potresa zabilježenog nešto iza podneva po lokalnom vremenu. Inženjeri obilaze škole, bolnice i druge zgrade javne namjene te privatne kuće procjenjujući štete, izvijestila je državna novinska agencija ANA dodajući da su škole na tom području zatvorene za nastavu.

Najmanje je stotinu kuća i drugih zgrada oštećeno u potresu među kojima i crkve. Prema podacima grčkog ministarstva kulture, oštećene su i četiri crkve, od kojih jedna iz 17. stoljeća.

- Obično su u potresu oštećene stare kuće,ali sada su i neke nove. Ne znamo što učiniti. Mnogi od nas u obitelji imaju i starce, strah nas je vratiti se u kuće. izjavila je Ioanna iz Damassija.

Podsjetimo, epicentar potresa koji se dogodio u 12:16 u srijedu bio je oko 16 kilometara južno od mjesta Elassona na dubini od 8 kilomatara.

Prema stručnjacima magnituda potresa odgovara najjačima koji se očekuju na području toga rasjeda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!