18:29 / 06.05.2020.

Autor: M.Š./Hina

Grčka se otvara za turiste 1. srpnja

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Turisti će u Grčku ponovno moći dolaziti u srpnju, rekao je u srijedu zastupnicima jedan od čelnih dužnosnika grčke vlade.
Turisti će u Grčku ponovno moći dolaziti u srpnju, rekao je u srijedu zastupnicima jedan od čelnih dužnosnika grčke vlade, dok je Danska istodobno zasad odbacila ideju otvaranja granica za turiste.

- Za turizam ćemo se otvoriti 1. srpnja, rekao je u parlamentu državni ministar Giorgos Gerapetritis. Pojedinosti o ponovnom pokretanju turističke industrije, uključujući financijsku potporu, utvrdit će se 15. svibnja, dodao je.

Gerapetritisova najava je na tragu izjave premijera Kiriakosa Micotakisa iz razgovora za CNN u ponedjeljak da se prvo moraju utvrditi protokoli za sigurno putovanje.

Turistička industrija stvara 30 posto grčkog BDP-a i daje najveći pojedinačni doprinos proračunu.  

Pandemija covida-19 stvorila je paniku među hotelijerima, turističkim agencijama, ugostiteljima i s njima povezanim gospodarskim granama a trećina njih se pribojava stečaja.

Dužnosnici su procijenili da je zemlja uslijed pandemije  izgubila 22 milijarde eura i 45.000 radnih mjesta. 

S druge strane, Danska zasad nema namjeru svoje granice otvoriti za turiste koji bi voljeli posjetiti tu skandinavsku zemlju.

- Po sadašnjem stanju, turisti ne bi trebali putovati u Dansku budući da možda mogu donijeti zarazu koronavirusom, rekao je u srijedu ministar pravosuđa Nick Haekkerup, u odgovoru na zastupničko pitanje.

Haekkerup je rekao da je nekoliko gradonačelnika u zemlji izrazilo želju da Danska otvori granice za turiste iz susjedne Njemačke, koji su ključna skupina kada se radi o danskom turističkom tržištu.

- Naravno da ni vlada ni ja ne želimo da granice ostanu zatvorene dulje nego je potrebno, dodao je.

Njemačka savezna država Schleswig-Holstein, koja graniči s Danskom, najavila je otvaranje svoje granice s Danskom za 15. svibnja.

U međuvremenu danska vlada olakšava restrikcije.

Vrtići i škole do petog razreda otvoreni su kao dio prve faze u travnju, a za drugu koja je u raspravi premijerka Mette Frederiksen rekla je da vlada želi otvoriti supermarkete, kao i restorane i kafiće.

- Stariji učenici također će se donekle vratiti u svakodnevni život, ali ne i u škole kao što je bio slučaj prije koroanvirusa, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!