21:00 / 19.09.2020.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Grčka: Uragan odnio dva života

-

-

Foto: - / -

Ubojiti Janos zahvatio je i šire područje oko Atene.
Sredozemni uragan Janos, koji je pogodio otoke na zapadu Grčke i središnji dio zemlje, odnio je najmanje dva života, a nekoliko je osoba nestalo. Janos je izazvao poplave i prouzročio veliku štetu. Na otocima - mnogi su domovi ostali bez struje. Prekinute su zračne, željezničke i trajektne veze. Vlasti su pozvale stanovnike da ostanu kod kuće.

Katastrofa je to kakva se ne pamti. Na udaru uragana našli su se jonski otoci i središnji dio Grčke. Praćen obilnim kišama i orkanskim vjetrovima pustošio je sve pred sobom. Mnoga su mjesta i gradovi odsječeni od svijeta, a tisuće kuća - pod vodom.

- Kiša nije prestala padati od četvrtka navečer. Tolike količine ne pamtim, rekao je stanovnik Vassilikija, otok Lefkas.

Vjetar je nosio krovove, čupao drveće; srušio je jedan most i paralizirao promet. Poplave su prouzročile bujice i odrone, mnoge su prometnice poplavljene. Najmanje su dvije osobe smrtno stradale, a nekoliko ih se smatra nestalima.

- Stanje je kaotično. Ovdje sam već 37 godina i prvi se put moramo suočiti s ovom noćnom morom. Nisam spavao cijelu noć, strašno. Uništen je cijeli prednji dio moje taverne, naglasio je vlasnik taverne, Kyllini Giorgos Bourgos.

Zbog snažne oluje mnogi su otoci ostali bez struje, stotine ljudi morale su napustiti svoje domove. Najteže su pogođeni otoci Kefalonija, Zakintos i Itaka. Vatrogasna služba primila je dosad dvije i pol tisuće poziva u pomoć.

Pune ruke posla imale su i spasilačke službe. Dramatično spašavanje čovjeka koji je ostao zarobljen na krovu automobila u mjestu Stavros u središnjem dijelu zemlje.

Ubojiti Janos zahvatio je i šire područje oko Atene. Željezničke veze između Atene i Soluna u prekidu su. I trajektne su linije prekinute, otkazani  mnogi letovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!