13:44 / 30.11.2021.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Grčka uvodi obvezno cijepljenje za starije od 60 godina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Louiza Vradi / REUTERS

Grčka je objavila da uvodi obvezno cijepljenje protiv COVID-a za osobe iznad 60 godina, što je drastičan korak u borbi te zemlje sa sve većim brojem zaraženih. Vlasti su objavile da će naplaćivati kaznu od 100 eura svakom pojedincu od 60 i više godina koji se ne cijepi, i tako svaki mjesec. Mjera će se početi primjenjivati 16. siječnja.

Oko 63% od otprilike 11 milijuna stanovnika potpuno je cijepljeno, a zakazivanje termina cijepljenja ubrzalo se proteklih tjedana.

- Usmjeravamo naše napore na zaštitu naših sugrađana i zato će njihovo cijepljenje od sada biti obavezno. Grci iznad 60 godina koji se nisu cijepili moraju do 16. siječnja rezervirati termin za prvu dozu ili će se suočiti s kaznom od 100 eura svaki mjesec, rekao je grčki premijer Kiriakos Micotakis na sjednici vlade.

Grčka se ovaj mjesec bori s porastom zaraženih a dnevni bojevi novih slučajeva dosežu rekorde.

Od početka pandemije Grčka je potvrdila 931.183 zaraze i 18.067 mrtvih. Zabranila je u studenom necijepljenim osobama ulazak u zatvorene prostore, uključujući restorane, kina, muzeje i teretane. Ne priznaje im negativan test na koronavirus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!