12:50 / 17.07.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Grčka zabranila necijepljenima ulaz u zatvoreni dio restorana i kafića

Taverna na Mikonosu

Taverna na Mikonosu

Foto: Pawel Kazmierczak / Shutterstock

Restrikcije po kojima samo cijepljeni protiv koronavirusa mogu biti posluženi u zatvorenom dijelu restorana, barova i kafića, stupile su na snagu u Grčkoj u petak.

Posjetitelji zatvorenog dijela restorana, barova i kafića moraju dokazati da su cijepljeni. Posljednja je to u nizu mjera kojom grčke vlasti žele spasiti ostatak turističke sezone, a odnosi se i na strane turiste.

Neki cijepljeni kažu da je ta restrikcija cijena koju će oni koji odbijaju cijepljene platiti. 

- Slažem se da bi cijepljeni trebali imati neke privilegije, kazao je Yiannis Kamalakis, posjetitelj kafića u Ateni, prenosi Reuters.

- Tko se ne želi cijepiti, to je njegov izbor, ali morat će živjeti s određenim ograničenjima, dodao je.

Preko pet tisuća protivnika cijepljenja protiv koronavirusa okupilo se ispred grčkog parlamenta u srijedu, pri čemu su neki mahali grčkim zastavama i drvenim križevima.

Oko 41 posto Grka starijih od 15 godina u potpunosti je cijepljeno. Ranije ovoga tjedna vlada je uvela obvezno cijepljenje za radnike u zdravstvenom sektoru i djelatnike domova za starije i nemoćne.

- Vjerujem da bi cijepljeni trebali imati prednosti pred necijepljenima, kazao je za Reuters Leonidas Chalaris, posjetitelj unutarnjeg dijela kafića.

- Pošto sam cijepljen, preferirao bi da su drugi oko mene također cijepljeni, dodao je.

Vlada je pokrenula aplikaciju COVID FREE GR, kojom se skeniraju covid certifikati EU-a.

Grčka je ekonomija prošle godine pala za 8,2 posto te je snažno pogođena zatvaranjima tijekom pandemije.

- Podržavamo vladine mjere. Naša je jedina zabrinutost rast cijene poslovanja, kazao je Yiannis Chatzitheodosiou, čelnik atenske trgovinske komore.

Grčka je u petak zabilježila 2.691 novi slučaj zaraze, a od početka pandemije 453.200 slučajeva. S covidom su umrle 12.833 osobe, uključujući 14 u petak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!