Grčki iskorak iz karantene s okusom mora i s okusom soli

16.05.2020.

22:03

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

default error photo
Predviđa se da će Grci, koji dosad bilježe više od 2800 zaraženih i 160 preminulih, najteže od svih članica Europske unije podnijeti ekonomske posljedice pandemije.
Uz stroge mjere socijalne distance Grčka je danas otvorila plaže pod koncesijom, one na kojima je moguće unajmiti suncobran i ležaljku, te naručiti bezalkoholno piće. Otvaranje plaža vlasti su označile kao ispit građanske zrelosti, prije daljnjeg ublažavanja mjera. Predviđa se da će Grci, koji dosad bilježe više od 2800 zaraženih i 160 preminulih, najteže od svih članica Europske unije podnijeti ekonomske posljedice pandemije.

Uz najveći svibanjski toplinski val u posljednjih pola stoljeća i temperature koje se ovoga vikenda u Grčkoj penju iznad 40°C stupnjeva, otvoreno je više od 500 plaža s koncesijom. 

I na onoj u atenskom predgrađu Alimosu ležaljke se dezinficiraju nakon svakog kupača, a povezane su konopcem kako ih ne bi premještali. Moraju biti međusobno udaljene metar i pol, suncobrani 4 metra. Ispod jednog suncobrana dopuštene su dvije ležaljke, više za obitelji s malom djecom. Kupači obavezno leže na svojim ručnicima.

- Kao što vidite, propisno smo udaljeni. Ne znam kako će biti u kolovozu, na vrhuncu ljeta, ali zasad je jako sigurno, objasnila je kupačica Eva Karali.

Koncesionari bi se trebali pobrinuti i o tome da se na 1000 četvornih metara istodobno nađe najviše 40 ljudi. U suprotnome, platit će kaznu između 5000 i 20.000 eura, a plaža biti zatvorena tri mjeseca.

- Čini se da naši gosti poštuju pravila, proteklih godina nije bilo tako. Plaža izgleda urednije, oni se ponašaju primjerenije. Važno je nastaviti na tom tragu, smatra voditelj plaže Nikolas Venieris.

Na ovim je plažama do daljnjeg zabranjen grupni rekreacijski sport. U barovima nema alkohola, a ostali napici, poput kave, ne mogu se ispijati za stolom, već se moraju ponijeti sa sobom. Dopuštena je prodaja samo otprije zapakirane hrane. Dok naručuju na šanku, kupači moraju biti međusobno udaljeni metar i pol.

- Sigurno je da će ovo ljeto biti drukčije od prijašnjih. Svi se moramo prilagoditi novoj svakodnevici i novim pravilima. I mi i kupači moramo ih poštovati dok god je to potrebno. Nadamo se zajedničkom naporu i najboljem mogućem ishodu, rekao je barmen u kafiću na plaži Ilias Babatsikos.

Grčka je u karantenu ušla 23. ožujka, postupno se počela otvarati prije 12 dana. Arheološke znamenitosti otvorit će se u ponedjeljak, a od preksutra moći će se putovati unutar zemlje, te se zaputiti do dva otoka, Krete i Evije. Ostatak arhipelaga ponovno će biti povezan s vanjskim svijetom 25. svibnja. Grčka, u kojoj turizam čini gotovo petinu BDP-a, strancima planira otvoriti granice i većinu zračnih luka s prvim danima srpnja.

- Optimistični smo u vezi s ovim ljetom. Bit će onako kako smo i naviknuli - opušten godišnji odmor uz more, sunce i zabavu. No istodobno moramo što više paziti na svoje zdravlje. Želimo opet svoju svakodnevicu. Želimo da se naša ekonomija otvori, i da nam se život vrati na staro, rekao je načelnik općine Alimos Andreas Kondylis.

Deset godina dolazili su sebi nakon globalne gospodarske krize, a predviđa se da ih čeka nova agonija i da će najteže od svih članica Europske unije podnijeti ekonomske posljedice pandemije. Kad prođe ljeto, Grci, i ne samo Grci, ponovno će se buditi u recesijskom znoju. Dotad će živjeti u nekoj paralelnoj stvarnosti, s okusom mora i s okusom soli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!