Grčki premijer kaže da sve balkanske zemlje trebaju ući u EU do 2033.

10.06.2022.

14:18

Autor: Hina/HRT/D.S.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis

Foto: Johanna Geron / REUTERS

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je da bi Europska unija trebala ponuditi integraciju svih šest zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju do 2033. što je, kako je rekao, hrabar, ali nužan korak.

U članku za Politico uoči samita Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u Grčkoj, Mitsotakis je rekao da EU mora dokazati da, kada iznese viziju, ima namjeru i kapacitet da je provodi.


- Vizija EU-a za regiju postala je mutna i blijedi u očima frustriranih i razočaranih građana jer je proces širenja EU-a zastao posljednjih godina uslijed zabrinutosti za sigurnost, upravljanje i migracije, poručio je Mitsotakis.


Samit EU-Zapadni Balkan zakazan je za 23. lipnja.


- Moja današnja poruka je jasna. U skladu s postavljenim kriterijima, ponudimo integraciju cijelog zapadnog Balkana u EU do 2033. godine, što je ambiciozan, ali ostvariv vremenski okvir. Već je i to zakašnjelo, rekao je Mitsotakis.


- Prvi korak mora biti odluka za dva tjedna u Bruxellesu da se deblokira europski put Sjeverne Makedonije i Albanije, dodao je.


Mitsotakisova inicijativa ukazuje na to da Grčka pokušava ojačati svoju ulogu na Balkanu nakon što je izašla iz financijske krize koja je narušila njezin imidž.


Očekuje se da će njemački kancelar Olaf Scholz, koji u petak započinje dvodnevnu turneju po zapadnom Balkanu, također otputovati u Solun na večeru s 13 sudionika SEECP-a.


Pridružit će im se i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!