09:21 / 10.09.2020.

Autor: M.M./Hina

Grčki premijer za sankcije Turskoj ako ne povuče brodove iz istočnog Sredozemlja

Foto: via REUTERS

Foto: via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Grčka i Turska spore se oko granice na moru i energetskih izvora u tome području.
Europska unija mora uvesti "značajne" sankcije Turskoj ako Ankara ne povuče svoju infrastrukturu iz spornog dijela istočnog Sredozemlja, izjavio je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

Grčka i Turska spore se oko granice na moru i energetskih izvora u tome području, što je najnoviji u nizu višedesetljetnih sporova između dviju saveznica u NATO-u. Turska je poslala brodove za istraživanje u dio mora koje prisvajaju obje zemlje.

- Treba nam dijalog, ali ne s uperenim pištoljem. Ono što prijeti sigurnosti i stabilnosti moje zemlje, prijeti dobrobiti svih članica EU-a, napisao je Mitsotakis u članku objavljenom u London Timesu, Frankfurter Allgemeine Zeitungu i Le Mondu.

Europski čelnici bi ovaj mjesec trebali odlučiti kako će odgovoriti Turskoj. Ako Turska ne povuče svoju infrastrukturu, trebalo bi joj uvesti "značajne sankcije", istaknuo je grčki premijer.

- Ako Europa želi pokazati geopolitičku snagu, ne može popuštati ratobornoj Turskoj. Moraju stati na loptu, vratiti se za pregovarački stol i krenuti od točke kada su napustili pregovore 2016. Ako se ne budemo dogovorilli, tada moramo tražiti rješenje u Hagu, naglasio je misleći na međunarodni sud za rješavanje sporova među državama.

Više zemalja u tom dijelu svijeta, napose Grčka i Turska, spore se zbog morske granice i vlasništva nad nalazištima nafte i plina pa u istočno Sredozemlje šalju brodove i organiziraju vojne vježbe.

Cipar, član Europske unije (EU), najbliži je mjestu događaja. Turska ne priznaje njegov isključivi gospodarski pojas (ZEE) i ondje provodi svoja istraživanja.
Grčka i Cipar, uz potporu Francuske, optužuju Tursku za nepoštovanje međunarodnog pomorskog prava. Ankara pak misli da polaže pravo na svoju "kontinentalnu ploču".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!