13:00 / 12.12.2019.

Autor: HRT

Greenpeace došao na europski klimatski summit u vatrogasnom kamionu zvoneći na uzbunu

Foto:  REUTERS/Yves Herman

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: - / REUTERS

Belgijska policija pokrenula je operaciju radi izmještanja 28 aktivista Greenpeacea koji su stigli u starom vatrogasnom kamionu preuređenom da bi prevarili sigurnosnu službu.
Belgijska policija u četvrtak je evakuirala zgradu Europskog vijeća u Bruxellesu koju je zaposjelo tridesetak aktivista Greenpeacea pristiglih u vatrogasnom kamionu uoči otvorenja europskog sastanka na vrhu uglavnom posvećenom "Zelenom paktu" o klimi.

- Summit se održava, a ovisno o prilikama može se organizirati u zgradi Justus Lipsus, povezanoj sa zgradom Europa (u kojoj su aktivisti), rekao je malo prije završetka aktivističke akcije dužnosnik EU-a.

Belgijska policija pokrenula je operaciju radi izmještanja 28 aktivista Greenpeacea koji su stigli u starom vatrogasnom kamionu preuređenom kako bi prevarili sigurnosnu službu. Popeli su se uz metalnu konstrukciju zgrade Europe, novog sjedišta Vijeća, i razvili transparent kako bi upozorili na "klimatsku krizu". Snimka ostavlja dojam da zgrada gori.

Akcija koja je počela rano ujutro završila je oko 11.30 po srednjoeuropskom vremenu, izvijestio je fotograf France Pressea s mjesta događaja.

Europski sastanak na vrhu treba početi poslijepodne, a predsjednik Europskog vijeća Charles Michel treba prije početka summita održati s europskim čelnicima više bilateralnih susreta koji su premješteni u Justus Lipsus, susjednu zgradu prolazom povezanu s novim sjedištem.

Briselski vatrogasci postavili su dvoje velike ljestve kako bi policija mogla doći do aktivista i privesti ih.

Policija je potvrdila za France Presse dvadesetak uhićenja. Greenpeace je objavio da su uhićeni francuski, belgijski i njemački aktivisti. Zadovoljan je uspjehom operacije.

- Ispunili smo svoju dužnost, rekla je Laura Ullmann, glasnogovornica te nevladine organizacije.

Na summitu koji se održava u četvrtak i  petak europski čelnici pokušat će postići dogovor o planiranoj ugljičnoj neutralnosti do 2050., središnjoj temi Zelenog pakta predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, koja nailazi na otpor triju istočnoeuropskih zemalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!