Grlić Radman dao potporu jedinstvu, solidarnosti i snažnijoj suradnji članica SEI-a

22.09.2022.

22:25

Autor: V.K./Hina/HRT

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Ilustracija/Patrik Macek / Pixsell

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak u New Yorku na neformalnom sastanku šefova diplomacije država članica Srednjoeuropske inicijative (SEI) na kojem je izrazio potporu jedinstvu, solidarnosti i snažnijoj suradnji članica SEI-a, priopćio je MVEP.


Ministri su na sastanku, održanom na rubu zasjedanja Opće skupštine UN-a, razmjenili mišljenja o daljnjem pružanju potpore Ukrajini, načinima prevladavanja energetske krize i prekida lanaca opskrbe hranom te jačem doprinosu tog regionalnog foruma euro-integracijskoj agendi, s obzirom na nedavno dobiveni status kandidata Ukrajine i Moldavije.

Ministar Grlić Radman istaknuo je potrebu za jedinstvom, solidarnošću i snažnijom regionalnom suradnjom država SEI-a, kako u pružanju potpore i humanitarne pomoći Ukrajini, tako i u nalaženju rješenja za sigurnost opskrbe i stabilizaciju cijena energenata i hrane.

- Hrvatska je iskazala solidarnost s Ukrajinom pružajući razne vrste pomoći, a do početka rujna pružili smo utočište za oko 20 tisuća izbjeglica, rekao je ministar i istaknuo važnost ustajnosti u nastavku pružanja pomoći.

Vezano uz energetsku krizu, ministar je govorio o sve većem značaju za opskrbu plinom projekata LNG terminala na Krku i Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP) te istaknuo važnost položaja Hrvatske pri razvoju koridora solidarnosti za prijevoz žitarica iz Ukrajine preko luka u Jadranskom moru, s obzirom na neizvjesno sigurnosno stanje u crnomorskim lukama.

- Hrvatska daje čvrstu potporu želji za članstvom u Europskoj uniji svim državama Zapadnog Balkana te Ukrajini i Moldovi kao članicama SEI-a koje su nedavno dobile kandidacijski status, zaključio je ministar.

Ministar će također sudjelovati i na sastanku Međunarodnog partnerstva za informiranje i demokraciju, zajedno s ministrima država potpisnica Partnerstva za informiranje i demokraciju.

Partnerstvo je pokrenuto 2019. godine na inicijativu Reportera bez granica (RSF) i drugih deset neovisnih organizacija civilnog društva s ciljem promicanja slobode mišljenja i izražavanja, stoji u priopćenju MVEP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!