12:45 / 25.08.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Grlić Radman i mađarski ministar vanjskih poslova o suradnji, gospodarstvu i migrantskoj politici

Sastali se Grlić Radman i mađarski ministar vanjskih poslova

Sastali se Grlić Radman i mađarski ministar vanjskih poslova

Foto: Dnevnik / HRT

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u Budimpešti se sastao s mađarskim šefom diplomacije te mađarskim veleposlanicima.

- I hrvatski i mađarski ministar vanjskih poslova su se složili da je uspjeh i sama činjenica da su se zadržali kvalitetni politički dijalozi između dvije zemlje. U tom duhu mađarski ministar Péter Szijjártó je zahvalio je Hrvatskoj što se nije priključila skupini od 13 europskih zemalja koje su potpisale inicijativu da se protiv Mađarske pokrene postupak zbog donošenja spornog zakona o LGBT zajednici, iz Budimpešte izvještava novinar Igor Rotim za Dnevnik HTV-a.

- S druge strane, ministar Grlić Radman zahvalio je mađarskom kolegi i mađarskoj državi na izdašnoj pomoći područjima pogođenim potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji, i na tome što je Mađarska osigurala ljetovanje za djecu s tog područja, njih 400-tinjak na jezeru blizu Budimpešte, dodaje.

video thumb

Gospodarstvo

Uspjeli su se unatoč koronakrizi zadržati i gospodarski odnosi, hrvatski ministar je rekao kako je mađarskih gostiju već u srpnju bilo onoliko koliko ih je ukupno bilo prošle godine, a mađarski ministar Szijjártó je najavio jednu vrlo zanimljivu inicijativu. Inicijativa uključuje Hrvatsku, Mađarsku i Ukrajinu, a riječ je o uvozu plina iz terminala za ukapljeni plin LNG na otoku Krku.

- Znamo da je Mađarska već ušla u plinsko-naftni biznis preko svoje velike tvrtke MVM. Njihov je cilj samo Mađarskoj donosio oko milijun kubičnih metara plina godišnje, a sad se otvora mogućnost da Ukrajina po prvi puta uvozi plin iz neke druge zemlje koja nije Rusija, zaključuje Rotim.

Afganistan i migranti

- Dotaknuli su se kratko i stanja u Afganistanu i moguće eskalacije nove migracijske krize. Tu su stajališta i jedne i druge zemlje vrlo slična, s time da su mađarska nešto tvrđa. Mađari neće primiti ni jednog afganistanskog izbjeglicu, osim onih koji su surađivali i pomagali mađarskoj vojsci, odnosno mađarskoj misiji u Afganistanu, prenosi Rotim.

Na sličnom tragu je i Hrvatska, ministar Grlić Radman je naglasio kako treba razlikovati one koji su surađivali s NATO-om, s misijom i naposljetku i Hrvatskom vojskom, i one koji su migranti opće populacije.

- Danas smo imali priliku razmijeniti mišljenja o svim bilateralnim pitanjima i temama poput jačanja prekogranične suradnje, gospodarske suradnje, ona nam je osobito važna zbog naših građana s jedne i druge strane granice. Ali i globalnih tema poput aktualnih izazova u Afganistanu i migracija, izjavio je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!