14:08 / 01.09.2020.

Autor: B.A./Hina

Grlić-Radman: "Kamenčiće u cipelama" treba riješiti

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Otvorena pitanja treba riješiti i u interesu je političara da taj teret ne ostave sljedećem naraštaju, rekao je ministar.
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman zauzeo se na Bledu za bilateralno rješavanje preostalih otvorenih pitanja između Hrvatske i Slovenije, ocijenivši da će do toga doći bude li dovoljno političke volje na obje strane.

Plenković za TV Slovenije o jačanju odnosa i Covidu-19

- Otvorena pitanja treba riješiti i u interesu je političara da taj teret ne ostave sljedećem naraštaju. To su kamenčići u cipeli koje moramo istresti, rekao je šef hrvatske diplomacije, u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA, vođenom u ponedjeljak tijekom Bledskog strateškog foruma.

- Hrvati i Slovenci se dobro razumiju, zašto se ne bi i političari, rekao je Grlić Radman, upitan o perspektivi odnosa, nakon što je u Sloveniji nakon pada prijašnje vlade Marjana Šareca kormilo države preuzela nova koju vodi Janez Janša.

Zbog svog geopolitičkog položaja  i članstva u Europskoj uniji i NATO savezu obje države imaju mnogo prednosti, ali i zajedničkih točaka, mogu biti uzor državama zapadnog Balkana koje žele u Europsku uniju i u tome ih poduprijeti zajedno, naveo je među ostalim u razgovoru, upozorivši da je za rješavanje pitanja potrebna i politička volja na obje strane.

Kad je riječ o pitanju graničnog prijepora, on je podsjetio da je stajalište Hrvatske  da arbitražna presuda na kojoj se inzistira u Ljubljani za Hrvatsku nije rješenje jer je Hrvatska iz arbitraže istupila, te da se lani sud EU-a proglasio nenadležnim za slovensku tužbu u kojoj se tvrdilo da Hrvatska neimplementacijom arbitražnog rješenja krši europsko pravo.

Arbitraže nema, ako nema druge strane i obje se strane  moraju pomiriti da je to realnost, pojasnio je šef hrvatske diplomacije.

Istaknuo je i dobru komunikaciju koju je ostvario sa svojim slovenskim kolegom Anžetom Logarom.

Njihovim prvim susretima stvoren je  psihološki prostor u kojemu se može početi rješavati i konkretna pitanja od važnosti za obje države, kazao je,  podsjetivši na suradnju na području turizma, koordinaciju epidemioloških mjera i rezultate u turizmu ostvarene unatoč epidemiji koronavirusa, ali i suradnju na području suzbijanja ilegalnih migracija, čime se štiti zajednički europski prostor.

U tome je važna i suradnja s državama zapadnog Balkana jer su i one odgovorne za zaštitu svojih granica ako žele ući u Europsku uniju, kazao je Grlić Radman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!