Grlić Radman: Kvalificirana radna snaga je ključ za oporavak zdravstvenih sustava

09.02.2022.

21:35

Autor: HRT/Hina

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova

Foto: Marko Lukunic / Pixsell

Obrazovana i kvalificirana radna snaga ključ je za oporavak zdravstvenih sustava, rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman u Lyonu na zajedničkoj ministarskoj konferenciji o globalnom zdravlju ministara vanjskih poslova i ministara zdravstva Europske unije, priopćio je MVEP.

Naglasak je bio na daljnjem razvoju europske zdravstvene strategije i vanjske politike EU-a o zdravstvu, koja bi se temeljila na Strateškom kompasu EU-a, Agendi 2030 UN-a za održivi razvoj i stečenim iskustvima u borbi protiv COVID-19. Naglašena je potreba za konsolidiranjem multilateralne zdravstvene arhitekture s važnom ulogom Svjetske zdravstvene organizacije, ističe se u priopćenju.

Ministri su razgovarali o pružanju veće potpore zemljama u razvoju u odgovoru na pandemiju.

- Obrazovana i kvalificirana radna snaga ključ je za oporavak i jačanje zdravstvenih sustava. Moramo blisko surađivati kako bismo osigurali adekvatan i jednak pristup znanju na regionalnoj i globalnoj razini. U tom smislu, potičemo inicijativu WHO-a za ponovnim pokretanjem obuke studenata Zapadnog Balkana i Afrike u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar', rekao je Grlić Radman.

Podsjetio je na pruženu pomoć Zapadnom Balkanu. "Istaknuli smo našu predanost solidarnosti u ravnomjernoj raspodjeli cjepiva, tako što smo u početku donirali doze našim najbližim susjedima na Zapadnom Balkanu. Nadalje, kontinuirano doprinosimo jačanju kapaciteta njihovih zdravstvenih sustava kroz financijsku potporu, kao i kroz razmjenu znanja", dodao je ministar.

Ispred ministarstva zdravstva bio je državni tajnik Željko Plazonić. Osvrnuo se na ključnu ulogu zdravstvenih radnika u osiguranju održivosti zdravstvenih sustava, zaključivši kako očuvanje i ulaganje u zdravstvenu radnu snagu može uvelike doprinijeti očuvanju otpornosti zdravstvenih sustava.

Plazonić je naglasio važnost promicanja cijepljenja na svim razinama te ukazao na značajan potencijal unaprjeđenja digitalizacije u zdravstvu kako bi se osigurala optimalna zdravstvena zaštita, zaključuje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!