BSF: Hrvatska, Slovenija i Italija nikad nisu bolje surađivali na Jadranu

11:50 / 02.09.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Foto: Miroslav Lelas / Pixsell

Suradnja između Slovenije, Hrvatske i Italije u zaštiti Jadranskog mora na najvišoj je razini u povijesti, zaključili su hrvatski i slovenski šefovi diplomacije Gordan Grlić Radman i Anže Logar na Bledskom strateškom forumu. 

Logar i Grlić Radman sudjelovali su na panelu Novi vjetar na Jadranu namještanje jedra suradnje na kojem je prvotno virtualno trebao prisustvovati i talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.

Jadransko more nas obvezuje da surađujemo, rekao je na panelu Grlić Radman, dodavši kako tri države rade na povezivosti luka sjevernog Jadrana i brinu za plavo gospodarstvo i zaštitu okoliša.

Logar je kazao kako su tri države pokazale kako mogu surađivati oko nečeg zajedničkog i jako vrijednog i da su tu suradnju dovele na potpuno novu razinu.

Isključivi gospodarski pojas (IGP) dobar je način očuvanja Jadrana, ali trilaterala je tu još važnija, naglasio je Logar o formatu suradnje triju država.

Hrvatska je IGP proglasila početkom veljače ove godine, a Italija je u proceduri da učini isto.

Ako netko negdje zagadi more, ono će biti zagađeno u sve tri države, istaknuo je Logar, navevši primjer negativnih posljedica pretjeranog izlova ribe za sve zemlje Jadrana.

Moramo surađivati i pronalaziti načine kako sačuvati taj ekosustav, zaključio je slovenski ministar.

Tri zemlje su u prosincu prošle i u travnju ove godine potpisale dvije deklaracije o zaštiti Jadrana koje, između ostalog, predviđaju definiranje i zaštitu bio-zona u Jadranu i čuvanju i zaštitu morskih područja općenito.

Grlić Radman na Bledu se susreo s bjeloruskom disidenticom Tihanovskom

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na Bledu se susreo s bjeloruskom disidenticom Svjetlanom Tihanovskom, čelnicom bjeloruske oporbe koja je prošle godine bila protukandidatkinja Aleksandru Lukašenku na izborima koje su zapadne zemlje proglasile namještenima. Nakon izbora su izbili masovni prosvjedi, a Lukašenko, na vlasti od 1994. godine, odgovorio je nasilnim gušenjem otpora.

Mi smo kao Europska unija strogo osudili progon prosvjednika, njihovo zatvaranje i maltretiranje, te smo apelirali na poštivanje ljudskih prava, medijskih sloboda i svih onih sloboda na kojima počiva EU, rekao je Grlić Radman.

Danas smo razgovarali na koji način možemo Bjelorusiju i njezine građane koji teže slobodama učiniti još vidljivijima na europskoj i svjetskoj razini, dodao je ministar.

Gymnich o Afganistanu

Grlić Radman kasnije danas putuje na Brdo kod Kranja gdje će sudjelovati na dvodnevnom susretu europskih ministara u neformalnom formatu Gymnich, nazvanom po dvorcu u Njemačkoj gdje se takav skup prvi put održao 1974. godine.

Hrvatski ministar rekao je da će prioritetna tema dvodnevnog susreta biti Afganistan koji je izazov i savjest čovječanstva.

Afganistan je ispit održivosti međunarodnog svjetskog poretka, kazao je Grlić Radman. Ako tu ne pokažemo inicijativu, ako ne pokažemo snagu zajedništva i osiguranja mira i stabilnosti, onda ćemo teško moći ići ususret nekim novim izazovima.

Hrvatski šef diplomacije rekao je kako će ministri razgovarati o sprječavanju novog izbjegličkog vala kroz instrumente koji su na raspolaganju EU-u, te o evakuaciji preostalih državljana Afganistana koji su radili za zapadne institucije.

2015. smo naučili lekciju, rekao Grlić Radman, referirajući se na godinu kad je Europu stiglo više od milijun izbjeglica. Tada još nismo bili spremni, a taj je migrantski val gotovo narušio stabilnost i opstanak EU-a, rekao je ministar, dodavši kako je današnja situacija drugačija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!