17:47 / 05.10.2020.

Autor: I.D./HINA

Grlić Radman na konferenciji UNHCR-a pozdravio Novi pakt o migracijama i azilu

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U svom izlaganju osvrnuo se i na hrvatsko predsjedanje Vijećem EU, istaknuvši kako je UNHCR-ov pristup povezivanja humanitarne pomoći, suzbijanja temeljnih uzroka migracija bio visoko na agendi.
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u ponedjeljak je sudjelovao na video-konferenciji 71. zasjedanja Izvršnog odbora Programa visokog povjerenika UN-a za izbjeglice (UNHCR) i pozdravio predstavljanje Novog pakta o migracijama i azilu Europske komisije. ➡️ Turska drži ključeve migrantske krize u svojim rukama

- U kontekstu posvećenosti Hrvatske osiguravanju uređenih i sigurnih migracija, ministar je pozdravio predstavljanje Novog pakta o migracijama i azilu Europske komisije, s ciljem uspostave novog i održivog pristupa migracijama na europskoj razini, priopćio je MVEP.

Ministar Grlić Radman se u svom izlaganju osvrnuo i na hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, istaknuvši kako je UNHCR-ov pristup povezivanja humanitarne pomoći, razvojne pomoći i suzbijanja temeljnih uzroka migracija bio visoko na agendi.

Kao iskaz solidarnosti i djelovanja Hrvatske na globalnoj razini, izdvojen je razvojni projekt obrazovanja žena izbjeglica, predstavljen krajem 2019. godine na Globalnom forumu za izbjeglice.

Hrvatska, pojašnjava se u priopćenju, njime želi pomoći gospodarskom osnaživanju i pristupu tržištu rada za 110 sirijskih i palestinskih izbjeglica u Libanonu. Također je istaknuto kako će Hrvatska zbrinuti 12 djevojčica iz nedavno vatrom uništenog kampa Moria na grčkom otoku Lezbosu.

Domaćin zasjedanja, visoki povjerenik Filippo Grandi, poseban je naglasak stavio na dodatne izazove s kojima se suočavaju prisilno raseljene osobe u kontekstu pandemije Covida-19 te izložio UNHCR-ov odgovor za potporu izbjeglicama, interno raseljenim osobama i zemljama domaćinima tijekom krize.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!