Grlić Radman očekuje da će Sabor odobriti proširenje NATO-a prije samita u Madridu

16.05.2022.

20:13

Autor: T.V./HRT/Hina

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman

Foto: HTV / HRT

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu kako se nada će Sabor ratificirati pristupanje Finske i Švedske u NATO prije samita Saveza u Madridu krajem lipnja.

- Nadam se da će ratifikacija u Saboru biti gotova prije samita u Madridu, izjavio je Grlić Radman novinarima nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a. Dodao je da će sve ovisiti kada će te dvije zemlje podnijeti zahtjev za članstvo i o brzini pregovora koje treba obaviti prije ulaska u organizaciju.

Upitan je li netko pitao za stajališta predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji traži da se ratifikacija pristupanja Finske i Švedske blokira dok se ne isposluje promjena izbornog zakona u BiH kako bi se osigurala ravnopravnost hrvatskog naroda, Grlić Radman je odgovorio negativno.

- Nitko me nije pitao za predsjednika Milanovića. Pitali su me ima li Hrvatska nekih primjedbi. Hrvatska apsolutno i bez dvojbe podržava svaku zemlju koja ispunjava kriterije za NATO-a, što je slučaj s Finskom i Švedskom, rekao je Grlić Radman.

Na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a glavne su teme bile zapadni Balkan i odgovor EU-a na rusku agresiju na Ukrajinu.

Grlić Radman je izrazio veliku razočaranost i zabrinutost Republike Hrvatske zbog toga što u BiH nije postignut dogovor o promjeni izbornog zakona.

Najavio je da će predsjednik Europskog vijeća Charles Michel 22. svibnja posjetiti Bosnu i Hercegovinu i tamo razgovarati s čelnicima konstitutivnih naroda.

- Očekujem da bi se tu mogao postići određeni napredak kada je u pitanju izborni zakon, rekao je.

Grlić Radman je istaknuo da bi otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom predstavljalo snažnu poruku svim državama zapadnog Balkana.

Ministar je rekao da je u raspravi govorio kako je važno da Srbija uskladi svoju vanjsku politiku s vanjskom politikom EU-a kada je u pitanju rat u Ukrajini.

- Istaknuo sam također pitanje vladavine prava, pitanje nestalih, suočavanje s prošlošću, potrebu zaustavljanja glorifikacije ratnih zločinaca, rekao je Grlić Radman.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!