16:15 / 09.06.2020.

Autor: B.A./Hina

Grlić Radman: Osuđujemo sve radnje koje štete odnosima s Budimpeštom

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Državni tajnik u mađarskom ministarstvu vanjskih poslova rekao je da Mađarska očekuje više poštovanja hrvatskih političara.
Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman ponovio je u utorak da MVEP osuđuje sve provokacije koje štete hrvatsko-mađarskim odnosima, a na prozivanje hrvatskih medija njegovog mađarskog kolege poručio da ne čita komentare na društvenim mrežama.

- Mi smo svoje kazali. Ponovit ću još jedanput. Osuđujemo neprihvatljive napise i provokacije koje narušavaju susjedske odnose Hrvatske i Mađarske. Osuđujemo sve one radnje koje unose probleme i nemire u dobrosusjedske odnose umjesto da jačaju suradnju s pogledom u budućnost, podsjetio je u utorak u NSK Grlić Radman na ranije priopćenje MVEP-a.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto optužio je u ponedjeljak hrvatski portal Index za krivi prijevod natpisa o Rijeci na spomeniku "Mađarske kalvarije" koji je u subotu otkriven u Satoraljaujhelyu, a zatim i još "neke hrvatske medije" za narušavanje odnosa s Mađarskom. 

Szijjarto je na Facebooku poručio da je prijevod "Rijeka, mađarsko more", koji je pripisao Indexu, lažan.

- To naravno nije istina jer na spomen ploči stoje riječi uzrečice koja potječe od Lajosa Kossutha, Fiume - Mađari na more, piše šef mađarske diplomacije.

Szijjarto je u objavi, koju je medijima dostavilo mađarsko veleposlanstvo u Hrvatskoj, kazao da se "fake news tvornice preko svojih laži ne libe okrenuti narode jedne protiv drugih".

- On ima svoju slobodu. Ja to ne čitam, to je vjerojatno na društvenim mrežama. Mi nemamo nikakvih saznanja o tome, komentirao je Grlić Radman prozivke mađarskog kolege.

Državni tajnik u mađarskom ministarstvu vanjskih poslova Tamas Menczer izjavio je danas da Mađarska očekuje više poštovanja hrvatskih političara koji zadnjih dana neutemeljeno kritiziraju premijera Viktora Orbana i šire lažne vijesti.

Tamas Menczer, državni tajnik za komunikaciju i međunarodni ugled Mađarske, tvrdi da je njegova zemlja uvelike doprinosi hrvatskom gospodarstvu jer je 644.000 Mađara prošle godine posjetilo Hrvatsku i ostvarilo 3,2 milijuna noćenja, prenosi agencija MTI.

Menczer ističe i da je mađarski MOL uključen u "najveće ulaganje u Hrvatskoj" i da mađarska elektroprivredna kompanija MVM "planira kupiti 6,75 milijardi kubnih metara plina s LNG terminala na Krku".  

- S obzirom na to, očekujemo više poštovanja hrvatskih političara koji neutemeljeno kritiziraju i šire lažne vijesti o Mađarskoj, poručio je Menczer i dodao da takvo ponašanje "posebno začuđuje u vrijeme razgovora o otvaranju granica, što je iznimno važno uoči turističke sezone u Hrvatskoj".

Mađarski premijer Viktor Orban u subotu je u mjestu Satoraljaujhelyju otkrio spomenik "Mađarske kalvarije u povodu 100. godišnjice potpisivanja sporazuma u Trianonu kojim je mađarska izgubila dvije trećine teritorija.

Velika Mađarska na spomeniku obuhvaća dijelove današnje Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunjske i Ukrajine, s navedenih 12,5 tisuća gradova, sela i općina koje su do 1920. bile dio mađarskog dijela Austro-Ugarske, iako u velikom dijelu nisu nikad imali mađarsko stanovništvo.

Hrvatska je zbog toga izrazila prosvjed mađarskom veleposlaniku u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!