Grlić Radman: Proces proširenja EU-a ide u dobrom smjeru

23.06.2023.

16:46

Autor: HRT/Hina

Ministar Gordan Grlić Radman na Europa Forumu Wachau

Ministar Gordan Grlić Radman na Europa Forumu Wachau

Foto: Izvor: / MVEP RH

Proces proširenja Europske unije ide u dobrom smjeru i ima podršku s najviše političke razine, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na Europa Forumu Wachau. Grlić Radman je sudjelovao na panel raspravi o europskom proširenju na događaju u opatiji Göttweig.

Ministar Grlić Radman istaknuo je predanost politika EU-a prema državama zapadnog Balkana, dodavši da je tu ključno povjerenje, priopćeno je iz ministarstva (MVEP).

- Glavno pitanje je stoga kako oživjeti povjerenje u politiku proširenja - kako u EU-u tako i na zapadnom Balkanu. Da biste imali povjerenja u proces, on mora biti vjerodostojan, tu leži i odgovornost Europske unije, rekao je ministar.

Kazao je kako je prošle godine proces proširenja dobio zamah odlukama o otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom te davanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini.

Šef diplomacije je naglasio kako neriješena pitanja koja proizlaze iz prošlosti još uvijek snažno utječu na situaciju u jugoistočnoj Europi te da je njihovo rješavanje ključno za stabilnost regije.

- Proširenje je godinama bilo na autopilotu, a rezultati takvog pristupa bili su vrlo razočaravajući gotovo da nije bilo pomaka i cijeli je proces zapeo. Postalo je jasno da moramo nešto učiniti kako bismo oživjeli proces i učinili ga učinkovitijim, rekao je Grlić Radman na panelu.

- Sada idemo u dobrom smjeru s nekoliko važnih promjena koje uključuju: politički angažman s najviše političke razine, jasnu mapu puta s utvrđenom strategijom utemeljenom na vjerodostojnosti i vlastitoj odgovornosti, novu metodologiju, snažnu pretpristupnu pomoć i nove inicijative kada je riječ o snažnijoj suradnji i partnerstvu, ubrzanoj ili postupnoj integraciji i političkom dijalogu. Nadam se da će to učiniti proces proširenja opipljivijim za dotične zemlje i relevantnijim za njihove građane, zaključio je ministar.

Na panelu u Austriji su s ministrom sudjelovali ministri vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg, Češke Jan Lipavsky i Slovačke Miroslav Wlachovsky, koji su potom potpisali zajedničku izjavu - Göttweig deklaraciju prijatelja zapadnog Balkana.

Deklaracijom je potvrđena predanost europskoj budućnosti tog područja, te su ministri pozvali na ubrzavanje pristupnog procesa i jačanje suradnje, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!