08:24 / 06.05.2020.

Autor: A sada Vlada/HRT/T.D.

Grlić Radman: To je sastanak koji će ostati zapamćen generacijama

-

-

Foto: - / -

Gordan Grlić-Radman gostuje u emisiji "A sada Vlada" i kaže kako će se sastanak održati iako ne u onim željenim okolnostima, ali osnovne poruke bit će poslane.
Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, gostovao je u emisiji "A sada Vlada"  i rekao kako će se Zagrebački summit - sastanak održati iako ne u onim željenim okolnostima, ali osnovne poruke bit će poslane. Danas se putem videokonferencije održava Zagrebački summit - sastanak na vrhu EU-a i zapadnog Balkana.- Sastanak će se održati iako ne u onim željenim okolnostima, ali osnovne poruke bit će poslane. Najvažnije je da ćemo imati susret zajedno s šefovima Vlada zemalja Europske unije i liderima zapadnog Balkana, bit će prisutni i najvažniji predstavnici ekonomskih institucija, rekao je Grlić Radman.

Gordan Grlić Radman ističe kako je ovo Hrvatskoj središnji događaj za vrijeme njenog predsjedanja Vijećem Europske unije.

- Sastanak će se održati, ali videokonferencijom. Nakon što smo u ožujku uspjeli ispregovarati odluku o otvaranju pristupanja sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, današnji dan upravo govori o perspektivi zemalja zapadnog Balkana. To je sastanak koji će ostati zapamćen generacijama, istaknuo je Grlić Radman.

Ministar vanjskih i europskih poslova ističe kako prema važnosti, već dvadeset godina nije održan ovako važan sastanak.

- I trebalo bi češće održavati sastanke kako bi Europska unija bila osvještenija. Ova deklaracija je rezultat upravo svih tih naših napora, 20 točaka koje reflektiraju sve ono što se traži jer prvi put u povijesti ovakav summit se održava videokonferencijom, ali svejedno ima pravnu podlogu što je Hrvatska uspjela ishoditi promjene poslovnika Vijeća, rekao je Grlić Radman.

Tri su važne stavke sastanka, ističe Gordan Grlić Radman. 

- Jedna od stavki sastanka je koronavirus na koji nismo računali, ali Hrvatska se tu pokazala da ima jedan dobar refleks suočavanja s pandemijom. Drugi ključan razlog je naša potvrda zemalja članica Europske unije, europskoj perspektivi. I treća stavka- predanost zemalja zapadnog Balkana reformama i europskoj perspektivi, što znači ispunjavanje svih kriterija i traženih reformskih procesa, rekao je Grlić Radman. 

Grlić Radman ističe kako sve zemlje ne prilaze Europskoj uniji jednakim žarom kad je u pitanju proširenje, kao ni oko koronavirusa.

- Nisu se sve zemlje jednako organizirale kad je u pitanju borba protiv koronavirusa. Hrvatska je najorganiziranija zemlja u Europskoj uniji po pitanju koronavirusa, što su se mnogi iznenadili. Bilo je različitih pogleda na proračun EU-a, ali i na sva ta tri pitanja. Nije to sve tako jednostavno. Hrvatska se uspjela nametnuti i pokazati političku vidljivost, rekao je Grlić Radman.

- Andrej Plenković nametnuo je Zagrebački summit kao ponovnu temu jer na sastanak se malo i zaboravilo zbog fokusa na sva ta druga pitanja, dodao je Gordan Grlić Radman.

Gordan Grlić Radman kaže kako je Hrvatskoj izuzetno važno imati stabilnost, ali temeljem solidarnosti, kohezije i konvergencije pa će tako i taj prostor trebati u jednom trenutku europsku perspektivu.

- Važna nam je stabilnost u regiji. Zato je i ta deklaracija odraz tih naših napora. Nije važan datum. Europska komisija treba dati okvir, nakon toga se održavaju međuvladine konferencije i onda se kreće s datumom, rekao je Grlić Radman.  

Ministar vanjskih i europskih poslova kaže kako će Europska unija izaći s planom oporavka koji će isto tako biti usklađen s višegodišnjim financijskim okvirom koji bi trebao biti izbalansiran i racionalan i koji bi trebao odgovarati jednako svim članicama Europske unije.

- Da jednako izađemo iz krize i da imamo jednaku perspektivu za budućnost i da taj gospodarski oporavak pokrije svaku zemlju članicu, zaključio je Gordan Grlić Radman.     

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!