15:29 / 05.03.2020.

Autor: P.F./Hina/HRT

Grlić Radman: Turska mora ispoštovati dogovor iz 2016.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Razgovaraju o aktualnoj situaciji, o temama vezanima za odnose EU s Rusijom i Turskom, kao i o situaciji koja je vezana za sadašnju migrantsku krizu s izbjeglicama u Siriji.
Uoči sutrašnjeg sastanka u Zagrebu, u dvorcu Lužnici na neformalnom sastanku okupili i ministri vanjskih poslova zemalja Europske unije. U fokusu razgovora su eskalacija migrantske krize i rat u Siriji.

- Izrazili smo solidarnost prema Grčkoj, a cijenimo i to da je u Turskoj 4 milijuna izbjeglica. Trebamo raditi na tome da se ispoštuje dogovor iz 2016. godine, kada su u pitanju odnosi i finacijska pomoć EU-a i migranti koji se nalaze u Turskoj, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Susret se održava u formatu Gymnich, nazvanom po dvorcu u Njemačkoj gdje je prvi takav sastanak održan 1974. godine. Ministri su se sastali u dvorcu Lužnica kraj Zaprešića. 

● Na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost o vojsci na granici
● HRT s obje strane užarene grčko-turske granice
● VIDEO: Kaos na tursko-grčkoj granici, novi sukobi
● EKSKLUZIVNO: Ekipa HRT-a na grčkom prijelazu s najvećim migrantskim pritiskom

- Danas ćemo razgovarati u vrlo uskom formatu, samo ministri vanjskih poslova, o aktualnoj situaciji, o temama vezanima za odnose Europske unije s Rusijom i Turskom, kao i o situaciji koja je vezana za našu sadašnju migrantsku krizu s izbjeglicama u Siriji. "Bit će sigurno zanimljivo. EU ima svoju odgovornost kao vodeća organizacija država u svijetu koja poštuje ljudska prava i međunarodno pravo, rekao je uoči susreta hrvatski ministar Gordan Grlić Radman. Gymnich sastanci ranije su uključivali i države kandidatkinje za članstvo u EU-u, što ovaj put nije slučaj, a Grlić Radman je otkrio kako je to bila odluka visokog predstavnika Unije za vanjske poslove Josepa Borrella kako bi bili učinkovitiji u raspravi najvažnijih tema. 

Visoki predstavnik je pred susret istaknuo kako Europa u Siriji "nije borac, nego humanitarac". Ranije je u Zagrebu podržao ideju stvaranja sigurne zone na sjeveru Sirije, no u Lužnici je istaknuo kako to nije "na EU-u", nego na Ujedinjenim narodima i NATO savezu.

Borrel će više otkriti na konferenciji za medije koju će održati navečer, nakon susreta šefova diplomacije. 

Nizozemski ministar Stef Blok također je poručio kako se nada da će takva zona biti rezultat dogovora u Vijeću sigurnosti UN-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!