Grlić Radman u Estoniji: Opasnost destabilizacije BiH zbog ruske invazije Ukrajine

14.03.2022.

20:32

Autor: P.F./Hina

Gordan Grlić Radman i  Eva-Maria Liimets

Gordan Grlić Radman i Eva-Maria Liimets

Foto: MVEP / RH

Hrvatski šef diplomacije Gordan Glić Radman rekao je u Tallinnu svojoj estonskoj kolegici Evi-Mariji Liimets da Hrvatska iskazuje solidarnost s Ukrajinom putem financijske pomoći, zaštitne opreme i primitkom izbjeglica, upozorivši na opasnost destabilizacije BiH uslijed rata u Ukrajini, priopćio je MVEP.

Središnja tema razgovora ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana i estonske šefice diplomacije Eve-Marije Liimets bila je ruska agresija na Ukrajinu "te je istaknuta važnost jedinstva i solidarnosti Europske unije i transatlantskih partnera, kao i nastavak provedbe restriktivnih mjera protiv Rusije, ističe se u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Ministar je istaknuo kako Hrvatska iskazuje svoju solidarnost upućivanjem financijske pomoći i obrambene zaštitne opreme Ukrajini, kao i primitkom izbjeglica iz te zemlje. Potom je upozorio na mogućnost daljnje destabilizacije Zapadnog Balkana, odnosno Bosne i Hercegovine, uslijed rata u Ukrajini, nastavlja se.

Snažno se zalažemo za izbornu reformu u BiH, za koju smo uvjereni da bi popravila odnose između konstitutivnih naroda i osigurala legitimne i pravedne izbore, istaknuo je ministar Grlić Radman.

Vezano uz sigurnosnu situaciju u Europi, ministar je izvijestio o padu besposadne letjelice na Zagreb te nastavku detaljne istrage. Naglasio je kako je ova situacija pokazatelj nužnosti bolje i intenzivnije komunikacije i suradnje NATO članica, kaže se u priopćenju.

Ističu se i vrlo dobri, prijateljski bilateralni odnosi Hrvatske i Estonije, redovita suradnja na najvišim razinama te partnerstvo unutar Europske unije, NATO-a, Inicijative triju mora i ostalih međunarodnih formata kao i potencijal za jačanje bilateralne suradnje.

U okviru službenog posjeta, ministar Grlić Radman je s ministricom Liimets otvorio Hrvatsko-estonski gospodarski forum, na kojemu je naglasak bio na informacijskoj tehnologiji i digitalizaciji te koji je okupio predstavnike IT tvrtki iz dvije zemlje.

- Ova platforma odlična je prigoda za nastavak dijaloga između estonskih i hrvatskih tvrtki. Čvrsto vjerujem da su business-to-business (B2B) razgovori važan poticaj našim gospodarskim odnosima u nadolazećim godinama. Naša je odgovornost otvoriti vrata za pronalazak novih poslovnih prilika, istaknuo je prigodom otvaranja foruma ministar Grlić Radman.

Tijekom službenog posjeta ministar Grlić Radman također se susreo s ministrom obrane Kalleom Laanetom i predsjednikom Parlamenta Jürijem Ratasom te je posjetio NATO Središte izvrsnosti za kibernetičku obranu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!