19:35 / 26.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Grlić Radman za snaženje suradnje EU-a sa zemljama Južnog susjedstva

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar Grlić Radman sudjelovao je na videokonferenciji ministara država članica EU-a i država Južnog susjedstva i založio se za snažniji angažman EU-a na tom prostoru.
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je na videokonferenciji ministara država članica EU-a i država Južnog susjedstva i založio se za snažniji angažman EU-a na tom prostoru, priopćio je MVEP.

Južno susjedstvo, koje obuhvaća Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Libanon, Libiju, Maroko, Palestinski teritoriji i Tunis,  složena je i fragmentirana regija koja je od strateške važnosti za EU a Grlić Radman je govoreći o stanju i nedavnim događajima u toj regiji istaknuo da je politička stabilnost u zemljama partnerima EU-a na tom području najvažnija za dugoročni napredak.

Važno je politički se snažnije i strukturiranije angažirati s partnerima u regiji te staviti naglasak na sigurnost, održivi gospodarski rast, promicanje regionalnih integracija, ali i borbu s pandemijom Covida-19, naglasio je, navodi se u priopćenju.

Glavna tema videokonferencije bile su mogućnosti unaprjeđenja suradnje i jačanja strateškog partnerstva s državama Južnog susjedstva, u okviru Europske politike susjedstva te u skladu s ostalim politikama EU-a uz naglasak na održivi razvoj, sigurnost, gospodarstvo i ulaganja.

Ministar Grlić Radman je na konferenciji istaknuo snažnu privrženost Hrvatske ovom prostoru koji nam je zemljopisno blizak i s kojim nas povezuju izazovi, ali i brojne prilike, priopćilo je ministarstvo. Ukazao je na važnost jačanja strateške suradnje s južnim susjedima, što, između ostalog, može pridonijeti unaprjeđenju provedbe EU-ovih politika, posebno kad je riječ o Europskom zelenom planu, digitalnoj agendi, zdravstvenim pitanjima, gospodarstvu, ulaganjima i turizmu.

Razgovaralo se o zajedničkim prioritetima za predstojeće razdoblje, u kojem pogledu postoji potreba za snažnijim političkim i sektorskim angažmanom, uključujući u odgovoru na krize koje su zajednički izazov. Među područjima za suradnju istaknuti su ljudska dimenzija, klimatske promjene, sigurnost, regionalne integracije i pandemija Covida-19, navodi MVEP.

Govoreći o izazovima migracija, ministar je istaknuo da je važno nastaviti otvoren dijalog i zajedničke napore u pristupu prema migracijama, gdje posebno opterećenje predstavlja istočnosredozemni/zapadnobalkanski migracijski pravac.

Vezano uz situaciju u Zapadnoj Sahari, pozdravio je predanost Maroka primirju. Rekao je da Hrvatska poziva na obnovu političkog procesa pod okriljem UN-a, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!