14:44 / 12.03.2021.

Autor: Hina

Grlić Radman zahvalio Grčkoj na pomoći nakon potresa

Ministar Gordan Grlić Radman

Ministar Gordan Grlić Radman

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman zahvalio je grčkom kolegi Nikosu Dendiasu na pomoći njegove države Hrvatskoj nakon razornih potresa. 

- Koristim prigodu kako bih zahvalio ministru Dendiasu na izdašnoj i brzoj humanitarnoj pomoći koju je Grčka uputila potresom pogođenim područjima u Hrvatskoj, rekao je Grlić Radman u Ateni u kojoj boravi u službenom posjetu, dan nakon što je posjetio i Cipar.

Grčka je i sama nedavno bila pogođena snažnim potresima te prenosim našu potporu i spremnost na pomoć, dodao je hrvatski ministar.

Dva snažna potresa pogodila su Grčku početkom ožujka i uzrokovala materijalnu štetu, no nije bilo ljudskih žrtava. Najsnažniji potres bio je magnitude 6,3 po Richteru.

Potpora hrvatskom članstvu

Grlić Radman zahvalio je Dendiasu i na grčkoj potpori pristupanja Hrvatske skupini MED7 koja okuplja sedam mediteranskih članica Europske unije Cipar, Francusku, Grčku, Italiju, Maltu, Portugal i Španjolsku.

Zahvalio je i na podršci hrvatskom članstvu u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), eurozoni i šengenskom prostoru.

Ministri su naglasili važnost nastavka političkog proširenja EU-a na zemlje jugoistoka Europe te istaknuli važnost dosljedne politike Bruxellesa kako države kandidatkinje ne bi izgubile europsku perspektivu.

Hrvatski ministar pritom je govorio o primjeru Bosne i Hercegovine koja se teško bori s upravljanjem migrantskom krizom, pa je istaknuo solidarnost s Grčkom koja je također na prvoj crti tog velikog političkog, sigurnosnog i gospodarskog problema.

Ministri su iskazali zadovoljstvo rastom gospodarske razmjene dviju zemalja, pa su izdvojili primjer grčke tvrtke Avax koja radi na izgradnji pristupnih cesti Pelješkom mostu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!