Grlić-Radman: Zemlje zapadnog Balkana moraju uskladiti svoju politiku s EU-om

21.10.2022.

Zadnja izmjena 15:42

Autor: Hina/HRT/V.G.

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman istaknuo je, uoči sastanka ministra vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana i EU-a u sklopu Berlinskog procesa u petak u Berlinu, kako sve zemlje kandidatkinje za ulazak u EU moraju uskladiti svoju vanjsku i viznu politiku s politikom EU-a.


- Sve zemlje zapadnog Balkana moraju pokazati jasnu opredijeljenost prema politikama Europske unije, uskladiti svoje politike, a to naravno uključuje i vizni režim, rekao je Gordan Grlić-Radman uoči sastanka u Berlinu. On je istaknuo potrebu da zemlje zapadnog Balkana moraju uskladiti svoju vanjsku i sigurnosnu politiku.

Grlić-Radman je istaknuo važnost Berlinskog procesa za daljnju integraciju zemalja zapadnog Balkana koje sve aspiriraju na članstvo u Europskoj uniji.

- Berlinski proces zemljama zapadnog Balkana pokazuje da se moraju staviti na ispravnu stranu povijesti i iskazati solidarnost s ukrajinskim narodom, ali i jedinstvo u osudi ruske agresije, rekao je Grlić-Radman.

Hrvatski ministar vanjskih poslova je rekao kako će na današnjem sastanku biti riječi i o energetskoj i gospodarskoj politici te naročito postizanju energetske neovisnosti.

- Hrvatska s obzirom na svoje iskustvo i geopolitičke prednosti se može ponuditi kao energetsko čvorište za zemlje srednje Europe, rekao je Grlić-Radman.

Sastanak ministara vanjskih poslova u sklopu Berlinskog procesa se održava kao priprema za samit Europske unije i zemalja zapadnog Balkana koji se održava 3. studenog.

Njemačka pozvala Srbiju da uvede sankcije Rusiji i uskladi vizni sustav s EU-om

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je u petak u Berlinu Srbiju da uskladi svoju zajedničku i sigurnosnu politiku s Europskom unijom, što se posebice odnosi na uvođenje sankcija Rusiji, te je istodobno najavila potpisivanje sporazuma o olakšanom kretanju na zapadnom Balkanu.

- Snažno podržavam nadolazeću srpsku vladu da poveća stupanj usklađenosti zajedničke i sigurnosne politike s EU-om. To se posebno odnosi na sankcije Rusiji, rekla je Annalena Baerbock na početku sastanka ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana i Europske unije što se u sklopu tzv. Balkanskog procesa održava u Berlinu.

Njemačka i Europska unija su Srbiju prethodnih dana u više navrata pozvale da svoju viznu politiku uskladi s onom EU-a zbog toga što je zabilježen pojačan pritok izbjeglica u EU koje bez viza ulaze u Srbiju.

Baerbock je prije toga najavila potpisivanje sporazuma o međusobnom priznavanju osobnih iskaznica te sveučilišnih i strukovnih svjedodžbi, što je posebice važno za normalizaciju odnosa u regiji, posebice između Srbije i Kosova.

- Ovo nekima ne zvuči kao senzacija, ali je povijesni korak koji će građanima regije znatno olakšati svakodnevicu, rekla je Baerbock.

Njemačka ministrica vanjskih poslova je najavila da će tijekom današnjeg sastanka, na kojem sudjeluje i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman, biti riječi o pojačanoj suradnji u području gospodarstva, energetike i kibernetičke sigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!