Grudiček: Manje ljudi pristiže na rumunjsko-ukrajinsku granicu

08.04.2022.

10:05

Autor: M.Š./HRT

Grudiček se javio s rumunjsko-ukrajinske granice

Grudiček se javio s rumunjsko-ukrajinske granice

Foto: HTV / HRT

S rumunjsko-ukrajinske granice i danas nam se javlja naš Ivica Grudiček koji prati izbjegličku krizu. Specijalnu emisiju posvećenu ratu u Ukrajini svakoga dana možete pratiti na Četvrtom programu HTV-a i našoj platformi HRTi.

Sučeva je najveći logistički centar u ovom dijelu Europe.

- Javljam se pored međunarodnog aerodroma gdje se i nalazi taj logistički centar. Svakih sat vremena ovdje slijeću avioni s humanitarnom pomoći kako iz Europe, tako i iz ostatka svijeta, izvijestio je, dodajući da se ta pomoć onda distribuira po gradovima gdje su smještene raseljene osobe iz Ukrajine. 

Sama regija Bukovina, pojašnjava, dosta je prometno izolirana, kako od drugih dijelova Rumunjske tako i od ostatka Europe.

- Za ilustraciju, mi smo prije koji dan krenuli s istoka Mađarske i trebalo nam je više od 9 sati tim lokalnim cestama, preko istočnih Karpata gdje je još i pola metra snijega, a kako bi stigli ovdje. 

Za raseljene osobe ovo je mjesto ulaska u Europsku uniju. 

- Geografski je ovo mjesto najbliže Mariupolju i jugu Ukrajine, pojašnjava Grudiček dodajući da je prema policijskom izvješću oko 3.500 izbjeglica ušlo jutros u Rumunjsku što je manje nego prethodnih dana. 

- Javne službe su ovdje već na izmaku snaga, humanitarna kriza traje već 40 dana. I policajci i vatrogasci maksimizirali su broj osoblja. 

Zaključuje da će odluka EU-a o zabrani uvoza ugljena iz Rusije znači da će to jako pogoditi Rumunjsku, Bugarsku i Češku koji značajan dio električne energije dobivaju iz termoelektrana na ugljen.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!