14:36 / 26.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Hakerski napadi otežali uvođenje covid propusnica u Nizozemskoj

Hakerski napadi otežali uvođenje covid propusnica

Hakerski napadi otežali uvođenje covid propusnica

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hakerski napadi otežali su za vikend uvođenje covid propusnica u Nizozemskoj te je bilo poteškoća s preuzimanjem QR koda u subotu navečer, objavilo je ministarstvo zdravstva u Hagu u nedjelju.

Napadi, koji su blokirali serverske kapacitete, su suzbijeni.


Korisnici propusnice moći će dokazati da su se potpuno cijepili, preboljeli covid-19 ili predočiti negativan nalaz na koronavirus.Propusnica koja je od subote obvezna za osobe starije od 13 godina koje žele ući u restoran ili na kulturna i sportska događanja u Nizozemskoj, kontroverzna je tema u javnosti. 


Premijer Mark Rutte smijenio je u subotu državnu tajnicu za gospodarska pitanja Monu Keijzer nakon što je kritizirala uvođenje covid propusnice u intervjuu za De Telegraaf. Kritika nije bila u skladu s vladinim smjerom, rekao je Rutte. 


U subotu je održano nekoliko demonstracija protiv korištenja propusnice. 


Nizozemska je nakon gotovo 18 mjeseci ukinula uvedene mjere protiv širenja koronavirusa. Više nije ograničen broj posjetitelja na stadionima, u kafićima i trgovinama, ali je potrebno pokazati covid propusnicu. 


Oni koji se nisu cijepili ili preboljeli covid-19 mogu se besplatno testirati. Nošenje maski ostaje obvezno u autobusima i vlakovima. U Nizozemskoj je potpuno cijepljeno oko 82 posto odraslih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!