15:57 / 31.05.2018.

Autor: M.M./Hina

Hamburg uveo zabrane za dizelaše

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hamburg je prvi njemački grad koji je uveo zabrane prometa vozila s dizelskim motorima na pojedinim prometnicama.
Hamburg je prvi njemački grad koji je uveo zabrane prometa vozila s dizelskim motorima na pojedinim prometnicama. Političari apeliraju na automobilsku industriju kako bi se pronašlo rješenje za problem sa zagađivanjem zraka i izbjegle opće zabrane.

Socijaldemokratska ministrica zaštite okoliša Svenja Schulze iznova se u razgovoru za medije založila za tehničke promjene na dizelskim motorima koji bi omogućili smanjenje emisije dušikovih oksida.

Ovom rješenju se zbog visokih troškova opire automobilska industrija a podršku u tomu daje joj kancelarka Angela Merkel i demokršćanski ministar prometa Andreas Scheuer.

Automobilska industrija umjesto toga predlaže promjene na softveru vozila što je međutim moguće samo kad manjeg broja dizelskih automobila.

U veljači je sud u Stuttgartu u jednoj presudi gradovima načelno dozvolio uvođenje zabrana prometa vozilima na dizelski pogon u svrhu smanjenja količina dušikovog oksida u većim gradovima. Od zabrane su izuzeta samo ona vozila koja posjeduju oznaku 6 a to su u pravilu vozila koja su se počela proizvoditi od 2016.

Nije dovoljno uvesti zabranu za nekoliko stotina metara prometnica da bi se poboljšala kvaliteta zraka u gradovima, priopćio je Greenpeace povodom uvođenja zabrane u Hamburgu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!