23:02 / 18.03.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Zataškavalo se spolno zlostavljanje djece u nadbiskupiji Köln

Spolno zlostavljanje djece zataškavalo se desetljećima

Spolno zlostavljanje djece zataškavalo se desetljećima

Foto: Ilustracija / Pixabay

Hamburški nadbiskup ponudio je ostavku papi Franji u četvrtak nakon što je tim njemačkih odvjetnika objavio veliko izvješće na 800 stranica o slučajevima kroz desetljeća s preko 300 žrtava.

- Kako bi se izbjeglo nanošenje štete uredu nadbiskupa kao i Hamburškoj nadbiskupiji, nudim papi Franji svoju ostavku i molim ga da me odmah oslobodi mojih dužnosti, napisao je nadbiskup Stefan Hesse u svojoj izjavi.

Hesseu, koji je nekada obnašao dužnost glavnog vikara u nadbiskupiji Köln, predbacuje se da nije ispunio svoje obveze glede prijavljivanja i obavještavanja javnosti o slučajevima spolnog zlostavljanja.

Spolno zlostavljanje djece desetljećima se zataškavalo u najvećoj njemačkoj nadbiskupiji Köln, proizlazi iz vještačenja koje je obuhvatilo slučajeve više od 300 žrtava.

Analiza spisa iz razdoblja od 1975. do 2018. pokazala je da se, očito, desetljećima nitko nije usudio prijavljivati slučajeve zlostavljanja, rekao je Bjoern Gercke, jedan od autora stručnog vještačenja koje je naručila sama Kölnska nadbiskupija.

U nadbiskupiji Köln uvijek iznova bilo je nastojanja da slučajevi seksualnog zlostavljanja ne dospiju u javnost, zaključuje se u vještačenju. Ove slučajeve nije se htjelo dati na sva zvona kako se ne bi naškodilo ugledu crkve, pišu u zaključku.

Vještačenje direktno optužuje nekoliko crkvenih velikodostojnika, između ostalih i dugogodišnjeg kelnskog nadbiskupa, kardinala Joachima Meissnera, koji je umro 2017. godine, kao i aktualnog hamburškog nadbiskupa Hessea.

Među živućim velikodostojnicima Crkve je i aktualni pomoćni biskup u Kölnu, Dominikus Schwaderlapp koji je, kako je priopćio, od pape Franje već zatražio da ga razriješi dužnosti.

Povjerenik savezne vlade za pitanje rasvjetljavanja slučajeva seksualnog zlostavljanja, Johannes-Wilhelm Roehrig, ocijenio je da je obim optužbi zastrašujuć.

- Sretan sam da je mučno čekanje ne rezultat vještačenja privedeno kraju, rekao je Roehrig.

Iz vještačenja proizlazi da je u navedenom vremenskom razdoblju zabilježeno 314 žrtava seksualnog zlostavljanja. Kod 63 posto počinitelja riječ je o svećenicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!