09:03 / 20.01.2022.

Autor: Studio 4/HRT/IMS/V.G.

Herek: U Austriji eksplozija omikrona, triput cijepljeni moći će ući u zemlju bez ograničenja

Snježana Herek

Snježana Herek

Foto: Studio 4 / HRT

Austrija od 1. veljače uvodi obvezno cijepljenje za sve punoljetne građane. Vlada mjeru opravdava velikm pritiskom na bolnice i željom da cijepi 90 posto stanovništva. Kakva pravila donosi takva odluka te kako izgleda trenutačna epidemiološka situacija, za "Studio 4" otkrila je Snježana Herek, dopisnica Večernjeg lista iz Beča.

- U Austriji je eksplozija omikrona, samo jučer je bilo 28 tisuća zaraženih. Prognoze su da će početkom sljedećeg tjedna biti i više od 43 tisuće zaraženih dnevno. Što se omikrona tiče, ovdje je prava uzbuna, rekla je Herek.

Pozitivno je što bolnice, kaže Herek, zasad nisu preopterećene i što pacijenti u intenzivnoj njezi nisu u povećanom broju. Svi koji su u međuvremenu oboljeli uglavnom su u kućnoj izolaciji.

- Vlada stalno izvještava građane da se cijepe, pogotovo pozivaju one koji su dvaput cijepljeni da odu po booster. Ima poprilično Austrijanaca koji se ne žele po treći put cijepiti. Socijaldemokrati su danas na Nacionalnom vijeću austrijskog parlamenta iznijeli prijedlog da se organizira lutrija na kojoj bi svaki deseti cijepljeni dobio po 500 eura. Svim sredstvima pokušava se Austrijance motivirati da se cijepe, rekla je Herek. 

Necijepljenih u Austriji ima oko 1,4 milijuna. 

- Populacija između 14 i 17 godina ne mora se više cijepiti. Njih je oko 340 - 350 tisuća. Ono što najviše boli austrijsku vladu jest to što nemali broj ljudi koji su se dvaput cijepili ne odlazi po treću dozu.

Zakon o obveznom cijepljenju danas je pred Nacionalnim vijećem austrijskog parlamenta. Herek je rekla da će zakon vjerojatno biti prihvaćen. Za njega su vladajući narodnjaci, zeleni, ali i oporba - socijaldemokrati i liberali. Jedina stranka koja se protiv zakonu krajnje su desni slobodnjaci, na čelu s kontroverznim Herbertom Kicklom koji i inače organizira prosvjede protiv cijepljenja i maski.

- Zakonodavac, tj. Nacionalno vijeće, predvidio je da građanima da još jednu priliku da se predomisle, informiraju i da se ipak odluče za cijepljenje. Nakon što zakon 1. veljače stupi na snagu, postojat će tri faze provedbe. Prvo će informirati građane, objašnjavati im da cjepivo nije opasno, nego učinkovito. Zatim će se u registru vidjeti tko nije cijepljen, dobit će obavijest da se treba cijepiti. Ako se u međuvremenu ne cijepi, dobit će poziv s konkretnim datumom za cijepljenje. Ako se na to ogluši, slijedit će kazna. Kažnjavat će se od 16. ožujka, pojasnila je Herek.

Kazne iznose od 600 do 3600 eura. Jedna osoba u godini dana može se kazniti četiri puta. 

- Oni koji se ni pod koju cijenu ne žele cijepiti morat će iz kućne blagajne u godini dana izdvojiti 2400 eura.  To je u skraćenom postupku, ako odmah stupe u kontakt s nadležnim tijelima vlasti. Ako se pokrene sudski postupak, kazne su do 3600 eura. Takva kazna ne može se izreći više od dva puta godišnje. Odlučeno je da se novčane kazne neće zamjenjivati zatvorskim kaznama, rekla je Herek.

Iznimka su trudnice, osobe koje se iz zdravstvenih razloga ne smiju cijepiti, što mora potvrditi nadležni liječnik, zatim oni koji su preboljeli COVID-19 u razdoblju od 180 dana te djeca.

- Kontrole će provoditi policija. Policija se opire, vode se velike rasprave. Kažu da to nije njihova zadaća. Policiju se gura u nezahvalne zadatke. Oni preko glave imaju posla oko prosvjeda. Danas će biti novi prosvjedi vezani uz donošenje zakona o obveznom cijepljenju. Ministar zdravstva im je poručio da je to njihova zadaća, no policija tvrdi da je gotovo nemoguće sve kontrolirati. Predloženo je da se cijepljenje kontrolira tijekom redovnih kontrola prometa, rekla je Herek.

Zakon o obveznom cijepljenju, kaže Herek, uzbunio je duhove u Austriji. Dodaje da je Austrijancima već svega dosta.

- Mnogi više ne nose FFP2 maske preko nosa, nego samo ispod usta. Ako ih se opomene, agresivni su. U trgovine mogu ući samo cijepljeni i oni koji su preboljeli COVID-19. Policija ulazi u civilu ili uniformama i kontrolira. Naravno da već idu na živce i onima koji su od početka bili poslušni i cijepili se, ali svejedno moraju pokazati zelenu putovnicu.

Građani koji nisu cijepljeni i dalje su u lockdownu. Danas će ta mjera biti produljena do kraja siječnja, a onda će se ponovno o tome odlučivati na Nacionalnom vijeću.

PCR testiranje u Austriji je ogroman problem. Sustav je u većini pokrajina, kaže Herek, gotovo kolabirao.

- Beč se unaprijed pripremio, ima dovoljne kapacitete i može dnevno do 800 tisuća građana testirati PCR-om. Druge pokrajine se nisu za to pripremile, ne mogu više izgraditi te kapacitete. PCR će biti tema danas na Nacionalnom vijeću i past će odluka da se brzi antigenski testovi, koji su proglašeni nepouzdanima, ponovno vraćaju u "promet" i Austrijanci će se moći sami testirati. Razlog - PCR testove laboratoriji više ne mogu vrednovati u vremenu koje je zajamčeno, a to je 24 sata. Ta odluka od devet pokrajina neće vrijediti jedino za Beč, rekla je Herek.

Što se tiče pravila na skijalištima, vrijedi pravilo 2G - cijepljenje i preboljenje COVID-a. Hrvati koji se odluče na skijanje u Austriji uz COVID potvrdu moraju imati i negativan PCR test koji je uvjet za prelazak granice.

- S obzirom na to da je Austrija u skupini visokorizičnih zemalja vezano virusne sojeve, donijela je sinoć odluku da od ponedjeljka uvodi novu odredbu za sve putnike iz svih zemalja svijeta, da mogu ući u Austriju bez ikakvog ograničenja ako su triput cijepljeni. Za njih nema nikakvog ograničenja. Mnogi se boje da će pogotovo oni iz Južne Afrike sa sobom donijeti nove sojeve.

O poskupljenjima

Val poskupljenja zahvatio je i Austriju.

- Cijene plina i lož ulja na povijesnim su razinama. Gorivo, benzin i dizel, je poskupilo i uskoro bi se mogao srušiti rekord koji je postavljen prije 10 godina. Naravno da je zabrinutost građana velika, gledaju kako spojiti kraj s krajem, jer ni jedna relativno bogata Austrija nije više u situaciji da kaže da je otok kojeg nije zahvatilo poskupljenje. Inflacija je povijesna bila u studenom i prosincu 2021., takva nije bila zabilježena u zadnjih 30 godina. Austriji se ne piše dobro ako korona ne napusti Europu i svijet.

- Austrijska vlada povisuje cijene, to nije kao u Hrvatskoj da se odgađa do travnja ili ljeta. Maslac, mlijeko, kruh je po 30 do 40 skuplje. Cijene javnog prijevoza zasad nisu povišene, ali su najavljene. Ono što je rapidno otišlo prema gore su cijene plina i struje, jedna kWh je otišao oko 10 posto, ali to nije konačno. Sada je jedan kWh između 17 i 22 centa. kWh plina je između 3,5 i 11,5  centi, otišao je oko 18 posto gore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!