U Austriji na snazi lockdown za necijepljene, kazne već od 1450 eura

16.11.2021.

10:19

Autor: Studio 4/V.K./IMS/HRT

U Austriji je od jučer na snazi lockdown za necijepljene

U Austriji je od jučer na snazi lockdown za necijepljene

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Austriji je od jučer na snazi lockdown za necijepljene. Policija na ulici može svakoga zaustaviti i provjeriti. Osobama koje nemaju valjanu potvrdu da su cijepljenje i ne mogu dokazati da su preboljele COVID u posljednjih 180 dana ograničen je izlazak. Mogu samo u kupnju osnovnih potrepština, liječniku, u školu ili na fakultet. Izuzeta su djeca mlađa od dvanaest godina. Ta će mjera biti na snazi do 24. studenog. Očekuje se da će lockdownom za necijepljene biti obuhvaćeno oko dva milijuna ljudi.
Uživo iz Beča za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" javio se Ivica Grudiček:

Snježana Herek, dopisnica Večernjeg lista iz Austrije u emisiji Studio 4 HTV-a rekla je kako se nove mjere u Austriji odnose na dva milijuna necijepljenih Austrijanaca, a to je oko 35 posto austrijske populacije.

- Ulice su danas praznije nego jučer, prvi dan kada su najrigoroznije mjere, u Europi pa i u svijetu, stupile na snagu. Ljudi se pridržavaju mjera zato što su kazne izuzetno visoke, kazala je i dodala kako onaj koji se ne pridržava mjera za necijepljene može računati s kaznom od 1450 eura.

Istaknula je kako su kontrole teške, ali provedive. Policija je uz 4 tisuće policajaca uvela novih 800 koji bi trebali ići u kontrole.

- Ako se u nekom lokalu, kod frizera ili kozmetičara nađe netko tko nije cijepljen, on plaća kaznu od 500 eura, a vlasnik salona ili lokala do 3600 eura, govori.

Dodaje kako i sami vlasnici lokala imaju svoje provjere kako bi se osigurali te kako su necijepljeni isključeni iz velikog dijela društvenog života u Austriji.

Pravila za necijepljene i one koji nisu preboljeli COVID su jasna. Ne smiju izlaziti iz svojih domova osim ako idu na posao, škole ili fakultete, ako idu u apoteku ili liječniku te u kupovinu hrane.

- Smiju zbrinjavati osobu iz uže obitelji kojoj je potrebna njega, skrbiti za životinje, otići na benzinsku pumpu, govori i dodaje kako se smiju voziti u automobilu, ali da su policijske kontrole velike i ne kontroliraju se osobne iskaznice već COVID potvrde.

Ove će mjere trajati 10 dana, a nakon toga će se mjere iz pravnih razloga morati preispitati. Mjere se mogu produžiti.

- Na pomolu su nova zaoštravanja mjera kako bi se necijepljeni potaknuli na cijepljenje, rekla je Herek.

Beč prednjači u postrožavanju mjera, što se, kako kaže, pokazalo izuzetno učinkovito.

- Nove odluke nisu iznenadile građane Austrije i oni su to prilično dobro prihvatili. Svjesni su da se svakim danom ruše rekordi novozaraženih. Brojka se kreće oko 12 tisuća zaraženih dnevno, istaknula je i dodala kako se Austrija približava brojci od 12 tisuća umrlih od početka pandemije.

Herek govori kako su bolnice pune te da se strahuje od brojke 600 oboljelih na intenzivnoj njezi. Kako kaže, jučer je popunjenost intenzivne njege bila 441 krevet.

- Austrijski politički vrh doslovno moli građane da se idu cijepiti kako bi pomogli društvu zato što je situacija više nego kritična, naglasila je Herek.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!