Heysel spreman za cijepljenje 4 tisuće ljudi dnevno

22.02.2021.

17:30

Autor: Jasna Paro/Agenda/HRT

Cijepljenje u Heyselu

Cijepljenje u Heyselu

Foto: Jasna Paro / HRT

Kašnjenje s cijepljenjem, stotine milijuna ugovorenih doza, a isporučen samo mali dio toga, nepravilnosti, manjak koji negdje čudesno postaje višak. Kao da virus SARS-CoV-2 nije sam po sebi dovoljno velik problem. Dopisnica HTV-a iz Bruxellesa Jasna Paro provjerila je kako se situacija razvija u zemlji u kojoj je sjedište Europske unije, ali i pogoni dvaju ključnih proizvođača cjepiva, Pfizera i AstraZenece.

Belgija je jedna od pandemijom najteže pogodjenih država u Europi, s više od 20 tisuća umrlih, rekordno visokim brojevima zaraženih, i možda najstrožim mjerama izolacije. Prizanaje to glavni savjetnik belgijskog kriznog stožera sa sveučilišta u Levenu Mark Van Ranst. Prvi je val kaže, bio gadan. Drugi također, a trećeg još nisu vidjeli. To znači, dodaje - da su mjere dale rezultata. Pandemija se drži pod kontrolom, ali ne više od toga.

Sa stabilnim brojevima al i dalje zatovrenim restoranima i kafićima, policijskim satom na snazi, zatvorenim granicama i zabranom nepotrebnih putovanja, Belgija se polako prirpema za masovna cijepljena građana. I tu s oprezom, jer cjepiva nema. Do sada je cjepljeno nešto manje 400.000 osoba od 11 milijuna stanovnika.

Gradjani će pozive za cjepljenje dobivati poštom, mailom ili porukom

Belgija planira do početka ožujka otvoriti više od 90 centara za masovna cijepljenja gradjana diljem zemje, samo u širem području Bruxellesa njih 10. A izložbeni centar Heysel, inače od ranije poznat kao mjesto održavanja velikih svjetskih izložbi - danas postaje njaveći vakcinacijski centar u zemlji. Jednom kad se uhoda u velikim dvornama cjepit će se i do 4.000 osoba dnevno.

- Nama, kao i drugim državama u Europi trenutno nedostjae cjepiva. Za sada imamo kapaciteta da dajemo samo po tisuću doza u slijedećih dva do tri tjedna. Otvarat ćemo termine za cijepljenje prema tome koliko cjepiva budemo imali unaprijed za tjedan ili dva. Osobe koje dobiju poziv trebaju se na internetskoj stranici registrirati i izabrati vremenski raspon kad su sigurni da mogu doći. Tako možemo biti sigurni da neće manjakti cjepiva taj dan, objašnjava glavna inspektorica za cijepljenje u Bruxellesu Inge Neven.

Strogi protokol kako ni kap cjepiva ne bi propala

Osobe koje se ne žele cijepiti dužne su o tome obavijesti centar kako bi se njihovo cjepivo moglo planirati za nekog drugog. Cilj je ovakve stroge organzacije da se maksimalno iskoriti svaka kap cjepiva, i osigura da pripremljeno cjepivo neće ostati neiskorišteno.

Domaćini vakcinacijskog centra Heysel, vični organizaciji velikih izložbi i sajmova, potrudili su se prostor uljepšati bojom, palamam i glazbom. Mediativna, gotvo zen atmosfera vlada u najvećem prostoru, rezerviranom za osobe koje su tek cijepljenje pa moraju tu čekati barem 30 minuta - u slučaju da dodje do težih reakcija na cijepivo. Za početak dok se centar ne uhoda ovdje se cijepe samo zdravtveni radnici koji su mladji od 55 godina.

Nema cijepljenja preko reda

Zloupotrebe se nisu dogadjale, barem ne tijekom prva dva mjeseca kad je cjepiva bilo najmanje. Da nije zabilježeno preskakanje reda - potvrdila je brisleska inspektorica za cijepljenje Inge Neven. Rade, kaže po prioritetnim fazama. Još su u fazi 1A gdje se procjepljuju starčki domovi, centri za posebnu njegu i bolnice. Kad bi se pojavio neki višak cjepiva uvijek su ga nastojali dati onima koji po svemu spadaju u prvu skupinu.

- Ako bi se takvo što i dogodilo, a mogu zamisliti da se dogodi, to bi zaista trebalo biti iznimka i to rijetka. I sada ovdje u ovom centru, ako bi se pojavili ostaci cjepiva mi točno znamo kome to trebamo javiti. Tako da to još nije problem, dodaje Neven. Problem su novi sojevi i mutacije virusa, nepozanice koje postoje i mogućnost još jednog epidemiološkog vala, o čemu se ovdje otvoreno govori.

- Bez tih novih varijanti bio bih potpuno optimističan da ćemo stvari imati pod kontrolom dok svi ne budu cijepljeni. S pojavom sojeva iz Britanije, Južne Afrike, Brazila, a pojavljivat će se još novih sojeva - mi ćemo vjerojatno u ožujku i travnju ponovo vidjeti da se zaraza pojačava. Morat ćemo to držati na oku. Nadamo se da neće rezutirati velikim valom zaraze, ali trebamo biti spremni da se situacija neće odmah početi popravljati, upozorava Mark Van Ranst.

Zbog toga za sada i nema najava da bi moglo doći do značajnijeg, još manje brzog popuštanja restriktivnih mjera. Gradjani to za sada podnose, ali osjeća se polako i da je strpljenje pri kraju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!