Hibridni automobili izjednačeni s dizelašima na području EU-a

02.02.2022.

13:02

Autor: M.Š./Hina/HRT

Hibridno vozilo

Hibridno vozilo

Foto: Stephane Mahe/File Photo / REUTERS

Hibridni električni automobili prvi su se puta u 2021. godini izjednačili s dizelašima na tržištima Europske unije, pokazali su u srijedu podaci Europske udruge proizvođača automobila (ACEA).

U EU je prošle godine registrirano 1.901.239 novih hibridnih električnih vozila čije baterije puni motor s unutarnjim izgaranjem, čak 60,5 posto više nego u 2020.

Time su prvi puta pretekli dizelaše koji su ubilježili 48 registracija manje, te za trećinu manje nego u 2020. godini.

Registracije hibridnih automobila s vanjskim punjenjem (plug-in) poskočile su 71 posto, na oko 880 tisuća.

U 2020. prodaja plug-in hibridnih i električnih vozila utrostručena je zahvaljujući novim državnim subvencijama za kupnju vozila s niskim ili nultim emisijama, koje su vlade uvele kako bi poduprle oporavak od pandemijske krize.

Proizvođači automobila vide plug-in hibride kao prijelaznu tehnologiju, a ekološke udruge kritiziraju njihovu zelenu reputaciju budući da su istraživanja pokazala da se vozači ipak više oslanjaju na motor s unutarnjim izgaranjem nego na bateriju.

Prodaja benzinaca pala je prošle godine u EU 17,1 posto, na 3,88 milijuna, uz 40-postotni tržišni udio, manji za osam postotnih bodova nego u 2020.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!