14:03 / 20.02.2020.

Autor: P.F./B.A./M.Š./HRT

Hoće li doći do dogovora u Bruxellesu?

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: - / REUTERS

U Bruxellesu traju pregovori o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine.
U Bruxellesu traju pregovori o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Nakon što je završena prva plenarna sjednica Europskog vijeća, njegov predsjednik Charles Michel održao je bilateralne sastanke i to po redoslijedu kojim se smjenjuju rotirajuća predsjedništva.

Prvi na redu bio je hrvatski premijer Andrej Plenković, a potom kancelarka Angela Merkel jer Njemačka preuzima predsjedanje Vijećem EU-a nakon Hrvatske.

Na bilateralnim sastancima sudjelovala je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Svaki od tih sastanaka potrajao je između 7 i 15 minuta.

Polazište za raspravu na početku summita bio je Michelov prijedlog od prošlog tjedna, oko kojeg očito nema suglasnosti, stoga će se on vjerojatno dopunjavati.

Plan je da oko ponoći svi zajedno ponovno sjednu za stol, a Michel će izvijestiti o sadržaju o konzultacija.

Nije poznato hoće li on odmah predstaviti novi prijedlog proračuna ili će ga premijerima predstaviti u petak ujutro, izvijestila je u Dnevniku 3 naša dopisnica iz Bruxellesa Jasna Paro.

Michel uvjeren da je moguć napredak

Michel je, uoči početka sastanka na vrhu čelnika zemalja članica koji je isključivo posvećen Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine, rekao kako je uvjeren da je moguće postići napredak u pogledu dogovora o višegodišnjem proračunu EU-a.

- Postoji puno različitih interesa i zabrinutosti, ali svi su oni legitimni. Ali uvjeren sam da je moguć napredak. Zadnji napori kada se radi na kompromisu uvijek su najteži, ali mislim da postoji pozitivna volja da se nastavi raditi, da se razgovara kako bi se donijela odluka, rekao je Michel.

Ne zna se koliko će summit potrajati, Babiš ponio pet košulja

Riječ je o najtežim pregovorima koji se vode svakih sedam godina. Stoga je posve otvoreno koliko će summit trajati. Moguće je da se Charles Michel posluži taktikom iscrpljivanja, da ne dopusti prekid sastanka dok se ne postigne dogovor, a moguće je i da završi vrlo brzo ako se uvidi da nema izgleda za postizanje konsenzusa.  

Češki premijer Andrej Babiš rekao  je da je za svaki slučaj spakirao pet košulja, ako se summit toliko odulji.

Dogovor o VFO-u nikada dosad nije postignut iz prvog pokušaja, obično su trebala najmanje dva summita.

Evo što je u četvrtak ujutro novinarima izjavio Andrej Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!