21:43 / 10.07.2020.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/IMS/HRT

Hoće li Mojsije zaštititi Veneciju?

-

-

Foto: - / -

Nakon blagoslova 78 čeličnih barijera podignulo se iz mora i prvi put zatvorilo vrata venecijanske lagune.
Nakon blagoslova 78 čeličnih barijera, nazvanih projekt Mojsije, podignulo se iz mora i prvi put zatvorilo vrata venecijanske lagune.

- Ovaj je projekt nastao iz mnogih kontroverzi, a namijenjen je zaštiti Venecije od plima. Cilj je konkretan, koliko god se vizionarskim činio kad je bio osmišljen, rekao je Giuseppe Conte, talijanski premijer.

Od tada su prošla desetljeća, od početka radova gotovo dva. Projekt nazvan po biblijskom proroku Mojsiju, tonuo je pod teretom korupcije, rasta troškova i stalnih odgoda. Utrošeno je oko 5 i pol milijardi eura, sve je trebalo biti gotovo još 2011., ali potpuno nije ni danas.

- Nema dokaza da djeluje tijekom iznimno visokih vodostaja i valova. To moramo utvrditi, stoga ovo nije završno ispitivanje sustava, govori Luigi Dalpaos, profesor inženjerstva.

Kažu da im do završetka treba još barem godina i pol. Iz ovog prostora smještenog na umjetno stvorenom otoku upravljat će se podizanjem i spuštanjem zapornih vrata.

- Tu je polazište tisuću kilometara cijevi i sto kilometara električnih kabela, pokazuje Elisabetta Spitz, posebna povjerenica za sustav "Mojsije". 

Dijelovi sustava brana izgrađeni su u Brodosplitu.

- Ponosni smo jer je taj posao dobiven na jakom međunarodnom natječaju između brojnih svjetskih brodograditelja i proizvođača čeličnih konstrukcija. Brodosplit je tim poslom dokazao poziciju istaknutog europskog brodogradilišta koje je osim gradnje brodova sposobno graditi i iznimno složene čelične konstrukcije, naglašava Josip Jurišić, glasnogovornik Brodosplita

Koliko je grad pod zaštitom UNESCO-a ugrožen, pokazalo se i prošle godine u studenom kad je Trg svetog Marka bio ispod više od metra vode. No, ima stručnjaka koji tvrde da ovakve barijere nisu rješenje. Strahuju da bi klimatske promjene mogle i pred Veneciju postaviti nove izazove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!