22:13 / 09.09.2019.

Autor: HRT

Hoyer: EIB pomaže Hrvatskoj uoči predsjedanja EU-om

-

-

Foto: - / -

EIB je ove godine u Hrvatskoj sudjelovao u projektima vrijednim 342,5 milijuna eura.
Čelnik Europske investicijske banke Werner Hoyer u posjetu je Zagrebu gdje se održava sjednica Uprave Europske investicijske banke (EIB). Tom prigodom u Banskim dvorima susreo se s premijerom Andrejom Plenkovićem. Premijer je istaknuo kako suradnja s tom bankom potiče izvoz, nove proizvode i tehnologije te poboljšanje infrastrukture. EIB je ove godine u Hrvatskoj sudjelovao u projektima vrijednim 342,5 milijuna eura.

Predsjednik EIB-a Werner Hoyer rekao je u HRT-ovoj "Temi dana" da je njegov razlog posjeta Hrvatskoj predstojeće predsjedanje EU-om.

- Ovo je za Hrvatsku iznimna prilika, ali i izazov. Mi pokušavamo što više pomoći u organiziranju predsjednikovanja EU-om. Hrvatska je zasad napravila jako dobar posao. Imamo velika očekivanja, rekao je i naglasio da je jako dobra suradnja EIB-a i Hrvatske.

Govorio je o projektima koje podupire EIB-a, a među kojima je i KBC u Rijeci. Rekao je da se priprema i projekt u vezi s dječjom bolnicom u Zagrebu.

Na pitanje što se može još učiniti za povećanje konkurentnosti Europe, Hoyer je kazao da "Hrvatska nije baš najveća država niti ekonomija u EU".

- No Hrvatska će se sada naći na vozačkom mjestu. Na čelu predsjedanja EU-om Hrvatska će zadobiti globalnu ulogu, dodao je.

Izjavio je i da sa stajališta konukrencije ili kompetitivnosti - Europa gubi.

- U proteklih 15-ak godina uložili smo 1,2% BDP-a svake godine manje za istraživanje, inovacije, razvoj. To dovodi do užasnog gubitka kompetitivnosti. Ne smijemo počivati na lovorikama ekonomskog uspjeha u prošlosti. Moramo osigurati uspjeh u budućnosti, rekao je Hoyer.

Istaknuo je da će klimatske promjene biti ključne za preživljavanje europskih građana te da je EIB najveći financijer na svijetu u vezi s klimatskim djelovanjem.

- Predsjednica EK-a je najavila da očekuje ugovore u Europskom parlamentu da moja banka u razdoblju između 2021. i 2030. pokrene investiciju više od trilijuna eura, dodaje. Napomenuo je da negativne posljedice manjka pažnje za klimatske promjene dovode do katastrofalnih političkih i ekonomskih posljedica i u Hrvatskoj.

Hoyera je prijepodne primio predsjednik Vlade Andrej Plenković te istaknuo zadovoljstvo suradnjom s EIB-om koji je u devet mjeseci 2019. u Hrvatskoj podržao projekte u vrijednosti od 342,5 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!