HRT uživo iz Rima: "Meloni je apsolutna heroina desnice u Europi"

26.09.2022.

19:26

Autor: Dražen Stefanov/Ivanka Zorić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G./B.A.

Giorgia Meloni

Giorgia Meloni

Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters

Ujedinjena talijanska desnica koju čine stranke Braća Italije, Liga i Forza Italia, osvojila je uvjerljivu većinu u oba doma talijanskog parlamenta. Privremeni izborni rezultati pokazali su da Braća Italije Giorgie Meloni vode s gotovo 26% glasova, dajući vjetar u leđa koaliciji desničarskih stranaka za osvajanje većine u oba doma parlamenta. Najveća stranka u koaliciji lijevog centra Demokratska stranka Enrica Lette osvojila je 19 posto glasova i priznala poraz.


Ivanka Zorić javila se uživo iz Rima u HTV-ov središnji Dnevnik, rekavši da je ovo neupitno jako veliki uspjeh za talijansku krajnju desnicu, ali istodobno i trijumf za Giorgiu Meloni.


- Talijani nisu nužno glasali za krajnje desne ideologije. Glasali su za Giorgiu Meloni, koja ih je uvjerila da su joj nacionalni interesi ispred ideologije. Osim toga, raspršila je strahove oko svoje neofašističke povijesti, i to u tolikoj mjeri da je pridobila i neke glasače ljevice koji su razočarani tražili radikalnija rješenja, javila je Zorić.


Talijani su na ovim izborima birali nešto posve novo - stranku koja jedina od svih ponuđenih nije još bila na vlasti. 


- Stranku Georgije Meloni, koja je od noćas apsolutna heroina desnice u Europi. Čelnici srodnih stranaka čestitali su joj i zaključili da je njezina pobjeda početka nove Europe suverenih nacija, javila je Zorić.


Meloni je odvela Italiju u posve drugom smjeru. Sada će zajedno sa svojim koalicijskim partnerima kod predsjednika tražiti mandat za 68. vladu Republike Italije.


- Problem može biti to što Meloni nema iskustva u izvršnoj vlasti, kao ni njezini najbliži suradnici, zbog čega je najavila da će za posebna pitanja angažirati izvanstranačke stručnjake. Pitanje je jedino hoće li joj to dozvoliti njezini koalicijski partneri, notorno nepredvidivi Silvio Berlusconi i Matteo Salvini, rekla je Zorić.

Više pogledajte u javljanju:

video thumb

Očekuje se zeleno svjetlo za sastavljanje vlade

Jedna od najturbulentnijih i teško predvidivih političkih scena u svijetu, u samo jednoj noći, stubokom se promijenila. Ujedinjena talijanska desnica osvojila je u predizbornoj kampanji simpatije birača i premoćno porazila lijevu koaliciju. Nova premijerka, i to na čelu najdesnije talijanske vlade još od kraja Drugoga svjetskog rata, trebala bi postati Giorgia Meloni, čelnica ekstremno desne stranke Braća Italije. Kao čelnica najveće stranke u desnom bloku koji čine još antiimigrantska Liga Mattea Salvinija i Naprijed Italijo Silvija Berlusconija, Meloni će gotovo sigurno od predsjednika Sergia Mattarelle dobiti zeleno svjetlo za sastavljenje nove talijanske vlade.

 - Ovo je sigurno za mnoge ljude bila noć ponosa, noć za vraćanje dugova, noć suza, zagrljaja, snova i sjećanja. Ovo je trenutak kada, ako želimo biti dio povijesti, moramo shvatiti svoju odgovornost prema desecima milijuna ljudi. Italija je izabrala nas i nećemo je izdati kao što nismo ni prije, poručila je Meloni.

Čelnik Lige Matteo Salvini izrazio je uvjerenje da će dobro surađivati s Meloni te da će njegova stranka u novoj vladi biti protagonist, a ne sporedni, nebitni igrač kao u prethodnoj vladi koju je vodio Mario Draghi.

- Danas je lijep dan za Italiju jer je pred njom 5 godina stabilnosti. Nismo zadovoljni s na naših osvojenih 9 posto - to nije rezultata za koji smo radili, no naših 9 posto vodi nas u vladu desnog centra u kojoj ćemo biti aktivni protagonisti, rekao je Salvini.

Glavna stranka u lijevoj koaliciji, Demokratska stranka, koja je osvojila 19 posto glasova, priznala je izborni poraz, no ne krije razočarenje zbog smjera u kojem je krenula talijanska politička scena. Zbog poraza, čelnik stranke Enrico Letta najavio je da će podnijeti ostavku.

- Ovo je bila tužna noć za Italiju jer za nas pobjeda desnice nije nešto pozitivno. Moramo oštro odigrati svoju ulogu oporbe jer imamo veliku odgovornost i prema Europi i prema našoj zemlji koja je pred delikatnim trenutkom, istaknula je Debora Serracchiani, potpredsjednica Demokratske stranke.

video thumb

Povijesni minimum odaziva birača

Izbore je obilježio povijesni minimum odaziva birača. Izlaznost je bila svega 63 posto, što je za 10 posto manja nego na izborima 2018.

- Što da kažem, desni centar je pobjedio ljevicu. Pred nama je neizvjesna budućnost."

- "Ja smatram da su Forza Italia, Liga i Fratelli d'Italia previše različite da bi mogle funkcionirati. Mislim da ni ova vlada neće dugo potrajati."

- Pa sretan sam jer mislim da je sada najvažnije da konačno većinski pobjednik može samostalno oformiti stabilnu vladu."

Političari s desnice, uključujući čelnike njemačkog AfD-a i poljskog PiS-a, čestitali su Giorgiji Meloni i čelnicima stranke Fratelli d'Italia, na uvjerljivoj izbornoj pobjedi. Marine Le Pen, čelnica francuske krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje, na Twitteru je napisala: "Čestitke Giorgiji Meloni i Matteu Salviniju što su se oduprli prijetnjama antidemokratske i arogantne Europske unije izvojevavši ovu veliku pobjedu." Iz Unije su pak, poručili da su otvoreni za suradnju sa svim demokratski izabranim vladama.

- Europska komisija kao uvijek dosada, aktivno surađuje s vladama koje se, nakon demokratskih izbora, formiraju u zemljama članicama Unije. Isto će vrijediti i u ovom slučaju kao i u svakom drugom. Naravno, nadamo se da ćemo će imati konstruktivnu suradnju s novim talijanskim vlastima, rekao je Eric Mamer, glasnogovornik Europske komisije.

Porast popularnosti stranke Fratelli d'Italia, analitičari pripisuju isključivo karizmatičnosti Georgie Meloni koja je nastojala marginalizirati postfašističke korijene svoje stranke i prikazati je kao konzervativnu. Pobijedila je na svojim prvim lokalnim izborima s 21 godinom, a deset godina poslije, u Berlusconijevoj vladi 2008-e., postala je najmlađa talijanska ministrica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!