19:19 / 01.02.2020.

Autor: Sanja Smiljanić Grubišić/HRT

Hrvatima smanjeni troškovi za prekogranična plaćanja

-

-

Foto: - / -

Sve banke dužne su za sva prekogranična plaćanja u eurima obračunavati jednake naknade kao i u slučaju domaćih plaćanja.
Prema novim pravilima Europske unije, hrvatskim građanima osjetno su smanjeni troškovi za prekogranična plaćanja u eurima. Niske ili nulte naknade za transfer eura koje vrijede u eurozoni sada se uvode i u državama članicama koje ga nisu preuzele.

Sve banke dužne su za sva prekogranična plaćanja u eurima obračunavati jednake naknade kao i u slučaju domaćih plaćanja. EU uredbom se naknade za prekogranična plaćanja u eurima izjednačavaju s naknadama za odgovarajuća nacionalna plaćanja u valuti države članice. Cilj je ukloniti nejednakosti koje postoje prilikom prekograničnih plaćanja.

- Ono što ova uredba govori kaže da za transakcije u eurima ne mogu naplaćivati više naknade od onih koje naplaćuju za transakcije u kunama tako da će naknade u eurima morati biti izjednačene onima u kunama; ako to ne naprave izloženi su riziku da izgube dio tržišta zbog toga što trendovi banaka možete izgubiti dio klijenata koji će u budućnosti moći prebacivati svoje račune, štednju u ostale banke u inozemstvo, objašnjava Tomislav Globan, Ekonomski fakultet u Zagrebu.

Korist od ove mjere imat će više od 150 milijuna europskih građana. Riječ je o
konkretnim pomacima na jedinstvenom europskom tržištu. Primjerice, hrvatska obitelj koja želi poslati novac u eurima svom djetetu na studij u Parizu više neće imati dodatne troškove jer će sada plaćati istu naknadu kao i za domaću transakciju.

- To znači manje troškova za sve transakcije našoj djeci u EU ili kad nama šalju novac, to su manji troškovi, kaže Maja Vehovec, Štedopis.

Prema novim pravilima provizija za prekograničnu transakciju u poslovnici iznosi 8 do 75 kuna umjesto fiksnih 90 kuna, koliko je iznosila do sada.

- Preuzimanjem eura kao valute taj će se trend nastaviti; koliki je prostor za smanjivanje, to u ovom trenutku ne možemo znati, ističe Zoran Balija,
stručnjak za financije.

Naknada za hitno plaćanje kreditnim transferom u inozemstvo u eurima smanjena je sa 100 na 20 kuna u poslovnici, odnosno s 40 na 12 kuna online.

Prema Uredbi ako se nađete u nekoj od zemalja EU-a i želite platiti račun karticom, imat ćete mogućnost birati koja vam je valuta povoljnija.

- Ako dođete u Budimpeštu i želite platiti u restoranu s karticom, on će vam ponuditi da to platite u forinti ili kunama kad odaberete kunu, ne znate po kojem će vam tečaju platiti kad forintu pretvorite u euro pa onda u kune, i što je vama isplativije, objašnjava Tomislav Globan. 

Procjenjuje se da će građani na nižim naknadama uštedjeti oko milijardu eura godišnje. Prema procjenama broj bankarskih naknada bit će manji.

- Pretpostavka je da neće biti rasta naknada jer već vidim da su u Hrvatskoj banke počele smanjivati naknade zato što im ne samo prijeti konkurencija od fizičkih banaka već i od onih koje posluju na online platformi koje nude usluge bez troškova ono što se do sada naplaćivalo na bankomatima online bankama. Možemo očekivati da će se naknade samo smanjivati u budućnosti. Postoji jedan set naknada. Razlike postoje, one su sve manje i manje, 
odnosno sve bolje za nas, naglašava Globan.

- Sljedeći korak u jačanju prava korisnika financijskih usluga predviđen je za travanj iduće godine, kaže Zoran Balija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!