Hrvatska i Češka još jednom osudile rusku invaziju na Ukrajinu

17:37 / 03.06.2022.

Autor: P.F./Hina

Gordan Grlić Radman i Jan Lipavský

Gordan Grlić Radman i Jan Lipavský

Foto: MVPEI / RH

Hrvatska i Češka su još jednom osudile invaziju Rusije na Ukrajinu i pozvale na intenzivniju suradnju EU-a i transatlanskih partnera, osobito u oprskrbi energentima narušenoj zbog rata koji je ušao u stoti dan.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u Pragu s Janom Lipavskýjem, šefom diplomacije Češke koja 1. srpnja preuzima predsjedanje EU-om.

- Tijekom susreta je bilo riječi o ratu u Ukrajini i ministri su još jednom osudili rusku agresiju te istaknuli kako je Ukrajini prijeko potrebno nastaviti pružati potrebnu pomoć. Razgovarali su i o odgovorima na izazove koji zahtijevaju intenzivniju suradnju unutar Europske unije i s transatlantskim partnerima, poglavito kada je riječ o energetici i opskrbi hranom, stoji u priopćenju ministarstva.

Dvojica dužnosnika su susretom obilježila i 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Češke, kojoj je Grlić Radman zahvalio na podršci u ispunjavanju hrvatskih strateških ciljeva - ulasku u eurozonu, OECD i šengenski prostor.

Europski put zemalja Zapadnog Balkana trebao bi biti visoko na dnevnom redu češkog predsjedanja EU-om.

- Sve države Zapadnog Balkana koje iskreno žele članstvo moraju imati europsku perspektivu, ali u isto vrijeme se mora inzistirati na ispunjavanju kriterija - vladavini prava, dobrosusjedskim odnosima te u kontekstu agresije na Ukrajinu, posebno na usklađenosti vanjske politike s Unijom, rekao je Grlić Radman.

Dodao je da EU ima odgovornost da uloži dodatne političke i diplomatske napore u osiguranje legalnog i legitimnog izbornog procesa u BiH kroz reformu izbornog zakona na kojoj službeni Zagreb uporno ustraje kako bi se spriječilo da brojniji Bošnjaci preglasavaju Hrvate.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!