21:20 / 16.08.2019.

Autor: HRT

Hrvatska i dalje za dijalog sa Slovenijom oko otvorenog graničnog pitanja

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Njime je MVEP odgovorio na priopćenje Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije o otvorenom graničnom pitanju objavljenom ranije u petak.
Hrvatska ostaje spremna na dijalog sa Slovenijom u cilju pronalaska obostrano prihvatljivog rješenja za otvoreno granično pitanje, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, poručivši da ne želi ulaziti u "kontraproduktivne medijske rasprave" o tom pitanju.

-
Republika Hrvatska ostaje spremna na dijalog i vjeruje kako priopćenjima nije potrebno podizati napetosti, već upravo suprotno, kako je kroz miran i staložen razgovor moguće doći do obostrano prihvatljivog rješenja ovog pitanja, u duhu višestoljetne dobrosusjedske tradicije između Hrvatske i Slovenije - kaže se u priopćenju MVEP-a.

Njime je MVEP odgovorio na priopćenje Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije o otvorenom graničnom pitanju objavljenom ranije u petak.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je na intervju hrvatskog ministra vanjskih poslova Gorana Grlića Radmana za televiziju N1 u kojemu je početkom tjedna govorio o svom neformalnom susretu sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom ovog ljeta prilikom njegova odmora u Hrvatskoj, odbacivši njegove navode vezane na interpretaciju arbitraže, te se osvrnulo na povijest spora o graničnom problemu i ponovilo stajališta službene Ljubljane o tom pitanju.

Reagirajući kritički na izjave ministra Grlića Radmana, osobito one povezane s arbitražom o granici, slovensko je ministarstvo u izjavi navelo da je u njima hrvatski ministar iznio više neistina koje Slovenija odlučno odbacuje, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!