10:57 / 18.05.2018.

Autor: I.B./HRT

Hrvatska na Međunarodnom sajmu obrane u Bukureštu

-

-

Foto: - / -

Premijer je naglasio da će se odnosi dviju zemalja poboljšati jačanjem obrambene suradnje.
Postojeći intenzitet odnosa Rumunjske i Hrvatske, koji se očituje u suradnji u europskim pitanjima, na gospodarskom, obrambenom, prometnom i drugim poljima, najdinamičniji je u povijesti dviju zemalja, složili su se u Bukureštu premijer Andrej Plenković i njegova rumunjska kolegica Viorica Dancila.Ovakvoj dinamici dijaloga na najvišoj razini, na resornoj razini naših ministara, kao i na unaprjeđenju gospodarske suradnje nismo svjedočili u proteklih gotovo 30 godina", istaknuo je na zajedničkoj konferenciji s rumunjskom čelnicom premijer Andrej Plenković, drugog dana svog posjeta Rumunjskoj, dodavši kako posebice veseli jačanje trgovinske razmjene koja je prešla 310 milijuna eura.

Dancila je naglasila kako je razmjena prošle godine rasla 25 posto, što ne čudi s obzirom na poduzete napore u tom smjeru. Daljnjem rastu će doprinijeti i počasni konzulat koji je Rumunjska u ožujku otvorila u Splitu, dodala je premijerka, a Plenković je ustvrdio da je Bukurešt na čelo konzulata imenovao "izrazito uglednu i utjecajnu" osobu u hrvatskom gospodarskom svijetu, Stipu Roglića iz tvrtke Orbico.Obrambena suradnja

Ministar obrane Damir Krstičević i rumunjski kolega Mihai-VIorel Fifor u nazočnosti dvaju premijera potpisali su izjavu o unaprjeđenju bilateralne sigurnosne i obrambene suradnje. Zajednički se traži razvoj Dunavske regije i daljnja suradnja u obrazovanju, zaštiti manjina, sigurnosti i obrani. Potpisana je i Izjava o sigurnosnoj i obrambenoj suradnji. Cilj joj je da se suradnja između Hrvatske i Rumunjske produbi u nekoliko područja, suradnja obrambenih industrija, zajedničke vježbe i aktivnosti rumunjske i hrvatske vojske u području zrakoplovstva. Ta će suradnja biti jednostavnija, jer su i Rumunji kupili obnovljeni F-16, a uskoro bi mogli i hrvatske pištolje i puške za svoju vojsku i policiju.

Premijer i ministar su posjetili Međunarodni sajam obrane, aeronautike i sigurnosti Black Sea Defense and Aerospace 2018 na kojem svoje proizvode izlaže devet tvrtki iz Hrvatske: Agencija Alan, Čateks, Galeb, Galko, HS Produkt, Kap-Ko, Odjeća, KROKO i Šestan-Busch. Riječ je o sedmom izdanju tog sajma u Bukureštu, na kojem izlaže više od 270 tvrtki iz više od 25 zemalja i koji se mijenja sa sajmom "Adriatic Sea Defense and Aerospace" u Splitu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!