Hrvatska novinarka Kelemenić dobitnica europske foto nagrade

18.11.2022.

12:40

Autor: I.Z./HRT/Hina

Hrvatska novinarka Kelemenić dobitnica europske foto nagrade

Hrvatska novinarka Kelemenić dobitnica europske foto nagrade

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hrvatska novinarka Mateja Kelemenić dobitnica je europske nagrade Youth4Regions Photo Competition, priznanja za najbolju fotografiju nekog projekta sufinanciranog iz EU fondova.

Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, prvi put je organizirala ovaj natječaj promovirajući projekte koje sufinancira s 85 posto novca dok ostatak daju države u kojima se projekti nalaze.

Kelemenić, 30-godišnja novinarka HRT-a, nagradu je osvojila u konkurenciji 25 europskih novinara koji su sudjelovali u programu za mlade novinare Youth4Regions (Mladi za regije). Prethodno su bili izabrani u program među 340 prijavljenih novinara.

Tema natječaja bila je Osnaživanje mladih, a novinari su trebali odabrati jedan projekt sufinanciran iz EU fondova te ga predstaviti fotografijom.

- Prijavila sam se fotografijom Valenta Hrvatina, mladog umjetnika s cerebralnom paralizom. On je je svoj put započeo kao volonter Europskih snaga solidarnosti a zatim se zahvaljujući programu zaposlio, kaže Kelemenić.

- Ganula me Valentinova priča i vedrina kojom pristupa životu. I tako je druženjem spontano nastala fotografija koju sam odlučila poslati u prijestolnicu Europe, dodaje.

Kelemenić, koja radi u Puli, na svečanoj dodjeli nagrade primila je pozlaćenu statuu, kameru i plaćeni put vlakom Europskom unijom.

Ona je tako postala prva dobitnica nagrade koju Europska komisija namjerava dodjeljivati svake godine.

Europska komisija obilježila je 20 godina od uspostavljanja Europskog tjedna regija i gradova, tjedna posvećenog kohezijskog politici čiji je cilj smanjiti nejednakosti među dijelovima EU-a sufinanciranjem projekata.

Također je obilježila 15 godina od uspostavljanja nagrade Regiostars kojom odaje priznanje najboljim projektima, a za koje se glasa preko internetske stranice.

Mateja Kelemenić je u sklopu programa Youth4Regions provela tjedan dana u Bruxellesu. Kaže da prilikom prijave nije imala previše očekivanja, ali je ostala zapanjena zanimljivim tjednom u kojem je sudjelovalo 25 mladih novinara.

Bio je to tjedan bogat informacijama, panelima, raspravama, predavanjima, ugodnim društvom, korisnim kavama Sklopila su se prijateljstva i suradnje, objašnjava.

Sada me čeka put Europom vlakom gdje će, vjerujem, nastati nove lijepe priče i fotografije, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!