Hrvatska obrambena industrija predstavljena u Europskom parlamentu

29.06.2022.

13:52

Autor: T.V./HRT/Hina

Europski parlament

Europski parlament

Foto: VanderWolf Images / Shutterstock

Zaštitna oprema i ostali eksponati hrvatske obrambene industrije predstavljeni su u srijedu u Europskom parlamentu u okviru konferencije o jačanju europskih sigurnosnih i obrambenih sposobnosti koju je organizirao ured hrvatskog eurozastupnika Karla Resslera.

- Sigurnost i obrana danas nisu pitanje izbora nego temeljna pitanja koja dolaze prije svega ostaloga. Hrvatska obrambena industrija jedan je od najsnažnijih i najuspješnijih hrvatskih izvoznih brandova i zajedno s ostalim europskim kolegama zaslužuje još snažniju podršku Europske unije kako bi Europa ostala najsigurniji kontinent na svijetu, izjavio je tom povodom Ressler, navodi se u priopćenju ureda zastupnika.

Na konferenciji su sudjelovali bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, zastupnica Vrhovne rade Marija Mezenceva, predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije Goran Basarac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov, predstavnici hrvatskih i europskih obrambenih poduzeća te Glavne uprave za obrambenu industriju Europske komisije.

Bivša hrvatska predsjednica istaknula je da situacija izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu poziva na jedinstvo i osnaživanje zajedničke obrane.

Podsjetila je i da 90 posto stanovnika EU-a živi u zemljama NATO-a pa je pozvala na dublju sinergijsku suradnju dvije organizacije, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!